Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Merawat masalah rambut gugur

wah... sekejapnya dah nak masuk tengah bulan jun. 20hb nih birthday abg long. dia dah mintak nak suh buat birthday party kat sekolah. insya-Allah kalau ada kelapangan rezeki boleh laa ditunaikan dengan syarat... jangan nakal2 dan blajar rajin2... boleh ker ikut syarat tu? alahai... kalau dah namanya bebudak...

beberapa hari yang lalu, ada customer call berminat nak cuba supplement utk penjagaan rambut sebab katanya rambut gugur. sebagai permulaan saya suka nak suggest rawatan dari dalam iaitu melalui pemakanan sihat. next, bila kulit kepala dah kaya dengan nutrien dan akar rambut pun dah sihat... boleh laa proceed untuk set lengkap penjagaan rambut untuk menguatkan lagi kulit kepala dan akar rambut.

Makanan yang baik untuk tubuh anda kekal sihat juga baik untuk kesihatan rambut anda. ini termasuk makanan yang tinggi protein, rendah karbohidrat dan mempunyai kadar lemak yang kurang. diet lain tak kurang pentingnya adalah asid lemak perlu, ditemui dalam makanan seperti kekacang, minyak canola, ikan, dan soya.

wanita sangat berpotensi untuk mengalami kekurangan zat besi yang sering terjadi selepas bersalin sehingga boleh menyebabkan anemia iaitu kekurangan sel darah merah yang sering menjadi punca keguguran rambut dikalangan wanita. dengan menambah lebih banyak makanan kaya zat besi dlm diet anda - seperti brokoli boleh membantu mengawal masaalah keguguran rambut.

pertumbuhan rambut sihat dipengaruhi oleh kehadiran vitamin B12 yang terkandung dalam telur, daging, dan ayam. Menurut doktor kulit dan rambut gugur, Ted Daly, MD, vitamin B12 adalah nutrien terpenting untuk rambut sihat manakala wanita pula dengan mudah kemerosotan vitamin tersebut.

Ada 5 jenis asas nutrisi dan 2 dasar bukan nutrisi yang ditemui dalam makanan. 5 jenis nutrisi tersebut iaitu karbohidrat, lemak, protein, vitamin dan mineral; 2 jenis bukan nutrisi iaitu serat dan air. lobak merah, misalnya, mengandungi protein, lemak, karbohidrat, air, gula, serat serta mengandungi vitamin dan mineral seperti kalium, natrium, kalsium, besi, zic, vitamin B6, C dan E, asid folik, biotin dan asid pantothenic. gabungan kekesemua nutrien ini akan dapat mengekalkan kesihatan tubuh badan termasuk merawat masalah keguguran rambut.

antara vitamin yang diperlukan untuk kesihatan rambut ialah
*Vitamin A atau beta karotene (jika diambil berlebihan akan mengakibatkan keguguran rambut) *Vitamin B yang mengandungi B12 dan B6, serta biotin.
*Vitamin C
*Vitamin E
*zinc
*Besi

jika anda berhasrat untuk merawat dengan makanan tambahan, biasanya akan mengambil masa dari 2 hingga 3 bulan untuk melihat hasilnya. ini bermakna bahawa kesabaran dan istiqamah sangat penting.

apakah makanan tambahan yang diperlukan untuk teman yang bermasalah keguguran rambut seperti diatas? saya telah mencadangkan untuk mencuba set A beserta zinc. walaubagaimana pun, beliau dengan rela hati telah menambah ostematrix & ESP. jom kita tengok mengapa saya mencadangkan set A beserta zinc.







Vitalea (multivitamin)

Lengkap dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. meningkatkan kandungan zat besi untuk mengelakkan anemia. Zat besi membantu pengaliran darah yang lebih baik bagi menjamin penghantaran optimum nutrisi kepada folikel rambut. Tanpa tahap yang mencukupi rambut boleh menjadi rapuh, kering, dan kekurangan gizi. serta meningkatkan lagi tahap keguguran rambut.






B-Complex
1. Vitamin B3 atau Niasin meningkatkan peredaran darah sihat ke akar rambut.
2. Vitamin B5 atau asid Pantothenic untuk mencegah rambut yang mulai memutih dan rambut gugur dengan penghasilan rambut baru untuk menggantikan yang lama. Sebahagian besar diet khas yang terdiri daripada telur, biji-bijian dan daging sudah kaya B5.
3. Vitamin B6 atau Pyridoxine apabila digunakan bersama-sama dengan zinc telah ditunjukkan untuk mengawal pembentukan androgen DHT yang bertanggung jawab dalam melemahkan akar rambut.
4. Vitamin B7 atau biotin yang diperlukan untuk kesihatan kulit dan kulit kepala. Anda sering melihat ini di shampo dan produk penjagaan rambut lain yang mendakwa biotin sebagai bahan aktif.
5. Vitamin B12 mempromosi dan mengekalkan tahap metabolisme pada peringkat sel untuk mengaktifkan folikel rambut untuk lebih menyerap nutrisi dari peredaran darah.

vitamin B3 dan B12 menggalakkan pertumbuhan folikel. vitamin B yang diambil secara gabungan ini dapat mengelakkan rambut gugur. Ia penting untuk memelihara ketahanan, warna dan kekuatan rambut.

Vitamin C
kekurangan elemen penting ini akan membuat rambut anda lebih terdedah kepada kerosakan, putus dan gugur. Hal ini kerana vitamin C bertanggung jawab untuk menjaga kekuatan dan ketahanan rambut anda terhadap persekitaran yang tidak sihat. kapilari darah yang sihat akan memudahkan darah disalurkan ke folikel rambut. stress juga akan mengakibatkan keguguran rambut.

Vitamin E
meningkatkan pertumbuhan serta kesihatan folikel rambut. ia juga berperanan untuk mengekalkan warna rambut dan mengelak pertumbuhan uban.





Zinc menggalakkan pertumbuhan rambut. kekurangan zinc menyebabkan protein rambut mengalami kecacatan/perubahan. ia juga mengakibatkan masalah kulit kepala yang tidak sihat sehingga membawa ke keadaan yang menyebabkan botak. Zinc juga mengelakkan rambut bertukar ke warna putih (uban).


Anda mengalami masalah rambut? sila hubungi saya untuk mendapatkan harga makanan tambahan diatas.


manfaat vitamin C untuk sistem imun

Pada bulan januari lepas saya menerima tempahan full pack set A dari seorang rakan blogger. hari ini, beliau membuat pesanan ulangan yang sama dan menambah vit C utk anak2nya, vit E untuk penjagaan kulit dan trial pack basic H. jom kita tengok apa kata puan myza tentang set A yang dikongsikan bersama en. suami.


apa kata kita tengok testimoni pelanggan laila pula tentang set A

“terima kasih kepada shaklee..
saya bkerja sbgai nurse yg memrlukan sya bkerja shift stiap hari+tanpa tido yg cukup+menjaga anak2+stress di tmpt keje dan dirumah mbuatkn sya makin tertekan...tambahan keje di waktu mlm yg mudah letih mbuatkn sya sering tertido pd waktu keje...sya juga ada mbuat bisness kecil2 yg mmerlukan sya lebih masa+komited shingga kan sya sering merasa letih...
alhamdulillah...
baru seminggu sya try vitamin ni mmg nampak sya lebih bsemangat skit keje harian sya mengurukan anak2+saya dpt tido yg cukup dan berkualiti di waktu mlm+stress yg saya sering alami agak berkurangan...alhamdulillah,sakit kepala sya alami dulu pn makin berkurangan...malah jika sya penat pd waktu siang...dan jika sya menyambungkan kerja pd waktu mlm pn sya tidak akan merase letih+lesu..kerja shift spanjang hari juga dpt sya lakukan...”..Pn. Elly, mom of 2.K.L


Alhamdulillah..supplemen ni ikhtiar kita sahaja dalam menjaga kesihatan kurniaan Allah dan juga ikhtiar kita menghadapi stress ujian Allah...Surah Al-Baqarah (2):155, Firman Allah yang bermaksud:“Allah menguji seseorang itu dengan perasaan takut, kelaparan, kekurangan harta, nyawa dan hasil buah yang tidak menjadi dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang bersabar”.

mendapatkan hasil dari pemakanan tambahan ini memerlukan kesabaran. lebih2 lagi makanan tambahan untuk mengurangkan berat badan. banyak cabaran yang akan dihadapi sebelum kita mendapat hasil yang baik... hanya orang2 yang sabar sahaja akan menikmati hasilnya...


lagi testimoni penjagaan kulit

salam ceria untuk para pengunjung. berikut adalah testimoni tentang penggunaan shaklee secara dalaman untuk penjagaan kulit wajah.

Zuera MYzuera : 1week guna set d mmg kulit xkering...parut jerawat samar2...but still da jerawat lagi...mula2 mkn vit shaklee ni da satu jerawat timbul tang dahi tp sy wt dono je...terus mkn vits shaklee (vita C,B kompleks n E)..atas pandua...n oleh kak cery...arini dtg keja mmber opis tegur kulit nmpk lain sbb parut2 jerawat dh makin samar2...wow so amazing kan....suke suke suke...sy ke teruskan mkn vita shaklee utk kesan yg berterusan....n kulit sy pun xkering...n yg paling best susu sy pun maintain...n bby dpt nyusu smpai kenyang...ESP....huhu..:)...nyway tqvm buat kak cery yg sudi bg support kt sy...

Azlina Mohd Shafie : agreed with u zuera..saya pun sama.. dan Vit E...(gara-gara teruja baca citer kak arnie..hohoho) then bg tau dkt member saya tgh period..dia pelik eh selalu muka saya berjerawat time2 mcm nie..skrg tak plak..even my boss punya PA pun tegur..muka akak nampak makin cerah la...hehhe..anyway..jerawat yg kuar pun segan2 je..kuar sehari peh tu hilang..tak ada scar bagai..i really2 love vit E...

Izza Fza : ada jerawat nak kluar..keesokan pgnya..trus xde jerawat tu..sakit pon xde..pelik bin ajiab..tp tu la yg fza alami..parut2 luka pun makin pudar..mmg beshh...now da msk bln ke2 pnggunaan...kulit muka pon bersih..sbb jerawat segan nak muncul..hehe..
many thnx 2 Ct Nusrat Raihan ^_~

Cery MamaFaiz : ‎Zuera MYzuera.. tu u baru try trial set d je... if u minum sekali ESP... perghh... pasti u jatuh cinta forever dgn shaklee. berbaloi2... meh baca kesan ESP ke kulit dan mcm2 lg kesannya http://www.mamafaiz.com/search/label/Soy%20Protein

Azlina Mohd Shafie : cery berry, i mkn vit e dgn esp...memula makan vit e sahaja...so dah nampak jerawat dah tak keluar..kalau keluar pun segan2 shj..anyway..nie masuk 5 hari makan esp..wallah la..flawless rasanya..eh eh perasan jap...rugi rasanya berkenalan dgn shaklee terlalu lambat..at least dah jumpa something yg serasi..syukur!

Zuera MYzuera : terbaekkk wok....jom ramai2 kita pakat jadi cantikkk.....hehee..hebat shaklee cantikk zuera..ahaks...pepun Syukur sgt2...

Chrysalis Nurul : sy pun baru amek esp...yg sy perasan,kulit muka sy nmpak mcm berseri jek,even berpeluh2 and tak pakai bedak...budak2 sekolah pun tegur,cikgu..cikgu lawa la..haha..sengih sampai telinga...

inilah set penjagaan kulit dari dalam yang mereka cuba.




dan untuk hasil yang lebih baik.. kalau ada kemampuan boleh tambah ini
sangat mengujakan...!!!



ibu yang gembira dengan kesan positif penyusuan

beberapa hari yang lalu, saya terima sms dari seorang pelanggan dari jengka, Pn. Huda. beliau kongsikan pengalaman menggunakan shaklee selama seminggu. jom tengok apa kata Pn. Huda :

"lepas mula makan shaklee, saya mula selesema n kuar jerawat. rasanya healing crisis sebab simptom sama yang mcm saya baca dalam blog maipilih.com. saya mmg ada resdung pun. mmg betul laa lepas minum ESP rasa kenyang. makan pun tak lebih had mcm dulu... hehehe... baby pun tido nyenyak dan tak bangun dua tiga kali di tengah2 malam. rasa mmg happy. nanti kalau ada perkembangan lain saya bgtau yer... thanks..."

alhamdulillah... seronok dengar bila orang enjoy dengan supplement yang best nih... sebenarnya, rahsia pengurangan berat badan saya datang dari penggunaan ESP. saya mmg suka ESP cuma nak kena rajin bancuh jerk laa... shake... shake... shake... sebab tak bleh guna air panas so kena shake nak bagi ESP tu larut dalam susu sejuk. setengah orang minum dengan susu low fat tapi saya suka full cream. kalau bulan puasa saya shake dengan buah kurma. kalau rajin bleh laa blend tapi blender kat rumah tu biasanya utk blend cili... pedas plak kang.


VITALEA (MULTIVIT)
Lengkap dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi.Ada kajian mengatakan, kandungan zat besi dalam susu ibu akan berkurangan selepas 6 bulan pertama menyusu bayi, dan ibu juga digalakkan menambah ikan bilis (salah satu sumber zat besi) ke dalam makanan pertama si comel. Maka, pengambilan vita-lea iron fortified ini membantu si anak memebesar dengan baik.

B-COMPLEX
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat menjadikan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

VITAMIN C
Antihistamine semulajadi, meningkatkan antibodi dalam susu ibu. Jika si ibu atau si anak demam, anda hanya perlu tingkatkan pengambilan vit-C ke 2 biji sehari. Mungkin tak perlukan ubat demam. Kadangkala, bila pumping ataupon di gigit oleh anak, puting akan mudah terluka, maka, luka akan cepat baik, selain dari kulit makin bersih, cerah & cantik.

ALFALFA
Mempunyai 1001 khasiat, dan antaranya sebagai penggalak susu. Dalam penyususan, alfalfa membantu memekatkan susu di mana ia akan menambahkan jumlah lemak di dalam susu ibu. Maka, susu ibu lebih lemak berkrim! Selain itu, ibu akan jadi lebih lawas (bantu turunkan berat badan!), dan bantu buang angin dalam badan. Bayi anda akan kurang diserang kembung.

ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN)
Ia memberi tenaga, membantu melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol dan memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.Apa bezanya soya Shaklee ini dengan soya lain yang berada di pasaran? Soya Shaklee ada non GMO soy iaitu soya yang dibasuh bukan menggunakan alkohol. Diproses dengan suhu yang sangat sederhana agar enzim didalamnya tidak musnah. Kualitinya sangat tinggi.

OSTEMATRIX
Shaklee Kalsium-Magnesium yang dilengkapi dengan Vitamin D dan lain-lain. Kalsium sangat penting bukan saja untuk ibu menyusu malah untuk semua wanita, kerana kita mudah mendapat osteoporosis apabila meningkat usia kelak.Bilangan kalsium dalam darah akan berkurangan apabila si ibu di datangi haid. Maka, bagi sesetengah ibu yang mendapati susunya merudum tatkala period, digalakkan untuk mengambil Cal-Mag seminggu sebelum dan sepanjang waktu period.Kepada anda yang mempunyai bayi yang demam kuning (jaundice) di dalam pantang, digalakkan untuk mengambil OsteMatrix ini agar khasiat Vitamin D dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu. 

buku merah dan set ibu hamil

alhamdulillah.. semalam dengan jayanya telah mendaftarkan buku merah... err... buku pink laa kot yang paling tepatnya.. huhu... misi bgtau due date ialah pada 27 disember 2011. aku harap bb akan kuar pada 01.01.2012 sebabnya aku mmg plan nak berbudak tahun depan dan bukan ini tahun... huhuhu... lagi satu sebenonyer aku mmg tak ingat bila tarikh akhir first day peot. hantam jerk laa sebab seingat aku masa 26 mac hari sanding sepupu hb kat shah alam, aku dah bleh solat... so kira dalam 19 atau 20hb laa kot 1st day nyer tu. kalau nak tau soheh ker tidak mmg kena scan laa... so that bila tau saiz baby mungkin lebih tepat kot. insya-Allah...

akhirnya... apa yang aku idam2kan akan tercapai jua... masa mula2 kenal shaklee mmg aku tingin sangat nak consume masa preggy. so sikalang... sudah bleh start makan set untuk ibu hamil... sebelum nih ada ibu yang beli set menyusu tapi dia stop makan sebab disahkan hamil dua bulan. sebenarnya bleh teruskan makan set ibu menyusu tu sebab set ibu hamil dan menyusu terdiri daripada vitamin yang sama jugak... semalam misi tak bekalkan vitamin pun. dia tanya ada makan bitamin tak? aku jawab ada... B co, vit C dan multivit... peh tu dia kata kalau banyak lagi bleh makan yang tu dulu. kalau dah habis bleh mintak kat sini. nak jerk aku jawab... takpe2 tak payah bagi.... saya boleh beli bitamin sendiri... sila bagi pada yang lebih memerlukan... hehehe... oohh.. semalam ada jugak orang tanya, kalau doktor bagi jugak tapi tak makan rugi laa sebab apa2 pun kena bayar jugak termasuk duit ubat. nih kes yang gi check kat swasta rasanyer. imho, tak salah rasanya kalau nak bgtau yang kita ada pilihan sendiri so tak perlu nak caj duit ubat. tak kan doktor nak marah plak ek... bukan hak dia nak menidakkan tindakan kita.

saya percaya setiap ibu hamil pasti sangat menjaga pemakanannya sepanjang tempoh kehamilan. ini bagi memastikan kesihatan ibu dan anak berada pada tahap yang baik. jika ditanya kepentingan pengambilan vitamin oleh ibu hamil, sudah tentu ia sangat penting kerana jika kita hanya bergantung kepada pemakanan harian belum tentu ia mencukupi keperluan yang sepatutnya. jom tengok apa yang ada dalam set ibu hamil
*credit to blog arissazoela
kepentingan khasiat dari pemakanan harian memberi kesan pada ibu dan bayi dalam kandungan. contohnya seperti berikut :
•Produk tenusu + ikan sardin dalam tin = kuatkan tulang•Ayam + yogurt + kekacang = Pertumbuhan dan pembaikan sel tubuh•Ikan + minyak zaitun + avokado = Merangsang otak bayi•Kekacang lentil + makanan berbijirin penuh = Bantu cegah kecacatan saraf otak sewaktu kelahiran•Strawberi + lada benggala = Langkah pencegahan pra-matang•Telur + kekacang + daging tanpa lemak = Untuk pertumbuhan otot dan organ dalaman
Semua makanan diatas boleh didapati dalam pemakanan seharian kita..TAPI adakah kita mampu untuk makan semua itu semata-mata..adakah kita mampu hendak makan strawberi, brokoli, oren, plum, beri, mangga dan tomato setiap hari? Kekadang kita terliur gak tengok KFC, PIZZA, BURGER KING dan McD kan? Sudah tentulah diet kita telah tersasar..Haa, kat sini la perlunya vitamin-vitamin bagi menyokong dan menampung ketidakstabilan pemakanan seharian kita..menampung mana-mana ruang-ruang nutrisi yang tidak terdapat dalam pemakanan kita..Hasilnya untuk jangka masa panjang, untuk diri sendiri dan bayi yang dikandung..mesti kita hendak yang TERBAIK untuk bayi kita kan..Vitamin-vitamin yang disyorkan untuk kehamilan adalah:

Vitamin B Compleks - 1 biji sehari
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C - 1 biji sehari
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

OsteMatrix(calcium magnesium) - 4 biji sehari
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein - minum sehari sekali
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Omega 3 (Omega Guard) - 1 biji sehari
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan


Penjagaan pemakanan amat penting ketika mengandung ni kerana banyak zat-zat dan nutrisi telah 'ditarik' oleh anak yang dikandung bagi pertumbuhan dan pembesaran di alam rahim. Masa mengandung ni pula memang ibu akan mengalami keletihan, lesu, penat, lenguh-lenguh sendi, sentiasa mengantuk dan seangkatan denganya..Ibu juga tidak mampu bergerak cergas dengan muatan yang lebih..Oleh itu, pertumbuhan baby yg dikandung bergantung kepada pemakanan ibu yang sempurna..Peliharalah kesihatan anak anda sejak dari alam rahim lagi..Semua di atas adalah mengikut kemampuan ibu semua.



lecitin - kurangkan berat badan, tingkatkan daya ingatan dan cegah nyanyuk


semalam dan hari ini saya menerima banyak tempahan trial set I khusus untuk pelangsingan dengan harga pakej yang paling rendah ditawarkan. ini mungkin disebabkan entry tentang menjalani diet hingga membawa maut tempohari. bukan niat saya untuk menakut2kan tetapi ia adalah kisah benar yang selayaknya diberi perhatian. hari ini cerita yang sama di kalangan rakan2 tentang fungsi lecithin dalam set pelangsingan.

"sejak amik lecithin..penyakit pelupa...terlupa nak singgah...memang bagus...", nur adha.

"lecithin bagaikan pelincir yang melawaskan pembuangan air besar. lecithin juga mendapat sambutan hangat dari pelajar2 baik di universiti mahu pun asrama kerana sangat membantu dalam meningkatkan kecekapan otak untuk berfikir. ia juga baik untuk kesihatan jantung dan perlu untuk program mengurangkan berat badan", anne.

jom kita tengok apa kata pengguna:
*credit to arnie

Personally, saya suka consume Shaklee Lecithin kerana...

(1) Saya masih belajar, sedang mengikuti Ijazah Sarjana (Masters) separuh masa di salah sebuah IPTA di tahun akhir, walaupun bakal mencecah 30-an tidak lama lagi. Dah lama tinggalkan alam persekolahan, kesibukan bekerja 8-5 setiap hari, dan kenyataan bahawa sudah pernah melahirkan 2 orang cahaya mata pastinya merisaukan saya, "Mampukah nak hafal semua fakta-fakta dan rumus nie?". Aisehhh...

Pernah dengar orang-orang tua kata, banyak urat dah putus setiap kali melahirkan? Kalau anak perempuan 1 urat. Kalau anak lelaki 2 urat. Kiranya saya dah putus 3 urat jugalah nie. Hehe! Betul atau tidak tue, belum dibuktikan secara saintifiknya. Namun, saya sedar bahawa mudah lupa semenjak melahirkan anak sulung. Nak hafal nombor telefon orang pun susah!

Sejak consume Shaklee Lecithin, memang terasa perubahannya, especially part "pelupa" tue. Dari segi pelajaran, oklah, Alhamdulillah. Yang paling ketara, analytical skills improve, dari segi kerja mahupun belajar - kerja saya memang memerlukan kemahiran analisis yang tinggi. Alhamdulillah.

(2) Sistem penghadaman juga semakin lancar. Saya tergolong dalam kumpulan yang kurang lawas sistem penghadamannya. Bukan sembelit! Tak sakit apa pun. Cuma, "nature call" tue kurang. Namun, sejak amalkan Lecithin selepas makan nie, ianya sangat smooth & naturally. Almost everyday! Hehe.
************************************************************

itu kata2 arnie. saya sangat setuju dengan kenyataannya yang kedua. kalau nak ikut pengalaman yang lepas, kehamilan yang kedua didatangkan dengan tanda sembelit. kehamilan ketiga juga begitu maka saya bleh agak dan membeli test kit... sangat benar tekaan saya. kehamilan yang keempat ini juga sembelit tapi lancar so saya tak jangka langsung sedang hamil. malas nak beli test kit sebab kitar haid saya asik kucar-kacir jerk kan... satu hari tu gi klinik nak mintak MC sebab letih sangat baru lepas jaga anak kat spital aritu. so ngadu jugak nih ngan doktor... saya sembelit nih kot laa preggy ker sebab sebelum nih mmg gitu gak... doktor pun... ohh... better check takut saya salah bagi ubat plak.... tup tup mmg betul... ahaha... tapi tu laa... sembelit kali ini tak menyakitkan dan menyiksakan... ini yang saya suka nih... selepas B complex... lecithin adalah peberet saya yang kedua.... :)

tahukah anda?
penyakit nyanyuk atau alzheimer boleh dirawat dengan supplement.
*credit to Trialpackshaklee

Alzheimer atau nyanyuk sudah tidak lagi dikaitkan dengan proses penuaan. Tambahan pula sejak munculnya formula-formula anti-penuaan (anti-aging) yang menyifatkan penuaan bukan sebab usia, tapi kerana wujudnya radikal2 bebas dalam tubuh kita.

Sejajar dengan itu, Alzheimer kini dikenali sebagai penyakit progresif yang berlaku akibat kehilangan sel saraf otak. Ia disebabkan oleh ‘kehilangan’ sel otak secara sedikit demi sedikit, yang menyebabkan pesakit mengalami kekurangan fungsi mental dan akhirnya fungsi fizikal.
Ia adalah kerana fiber-fiber saraf di sekitar hippocampus, yakni pusat ingatan dalam otak menjadi ‘tersimpul’. Kekusutan yang berlaku terhadap saraf2 itu menyebabkan ia tidak dapat menyimpan dan menterjemah sebarang maklumat. Dengan kata lain, mereka ni mengalami ‘litar pintas’ dalam otaknya.

Alzheimer sebenarnya bukan perkara normal pada orang tua. Ini kerana ia telah dikelaskan sebagai sejenis penyakit, bukan sebahagian dari peningkatan usia. Ada sesuatu yang tidak kena pada pengidap Alzheimer. Ramai orang yang menghampiri usia 90 tahun masih lagi dapat berfikir dengan sihat dan bijak, contohnya Tun Mahathir.

Menurut kajian, otak penghidap Alzheimer didapati mengandungi kandungan kalsium, silikon, sulfur dan aluminium yang tinggi. Protein dalam darah juga boleh menyumbang kepada terjadinya penyakit ini.

Setakat ini tiada rawatan untuk pesakit Alzheimer, oleh kerana ia adalah penyakit progresif. Namun, terdapat terapi bagi meringankan masalah yang dihidapi oleh pesakit Alzheimer.
Bagaimana mengawal diri agar jauh dari Alzheimer?

Menurut orang-orang tua, cara untuk mengelakkn dari terkena penyakit Alzheimer ialah dengan memperbanyakkan membaca & mengkali al-Quran, zikrullah serta banyak membaca buku. Nabi SAW juga ada memberi petua bahawa untuk menjauhi nyanyuk ialah dengan melazimkan istighfar 70 kali sehari.

Selain dari itu, penyakit Alzheimer boleh dihindari dengan penjagaan kesihatan, termasuk pemakanan. Berikut adalah cadangan pemakanan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan penyakit Alzheimer:

Vita-E Complex
Vitamin E membantu dalam pengangkutan oksigen kepada sel-sel otak.

B ComplexVitamin B12 mengelakkan ‘hilang ingatan’ dalam diri kita.

Lecithin
Lecithin meningkatkan fungsi dan potensi otak.

Omega Guard
Minyak ikan Omega dengan DHA untuk meningkatkan daya ingatan.

Supplement bagi membantu pesakit Alzheimer:

Energizing Soy Protein
ESP mengandungi asid amino yang membekalkan tenaga kepada otak, jantung dan otot rangka dengan menyalurkan asid lemak kepada sel-sel tersebut. Cartinine (sejenis asid amino) membantu melambatkan proses ‘penurunan’ mental pada pesakit Alzheimer.

Garlic ComplexGarlic membantu melambatkan proses penyusutan otak.

Omega Guard
Minyak ikan Omega memperbaikkan fungsi kognitif.

Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, bingung, dan sebagainya ? segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.


semoga perkongsian ini mendapat manfaat untuk pembaca budiman.

kitaran haid tidak teratur dan haid melampau

masalah kitaran haid tidak teratur bukan masalah baru buat saya. seorang rakan sekerja yang lain pula mengalami haid melampau sehingga over bleeding. bahaya juga tu. untuk anda diluar sana yang mengalami keadaan yang sama, ini adalah disebabkan faktor hormon yang tidak stabil. pernah dengar orang kata evening primrose oil bagus untuk bahagian peranakan termasuk bab2 kitar haid nih tapi tak pernah pula saya cuba sebab harganya mahal kalau kita tengok di farmasi. so saya mengamalkan pengambilan maajun anggun bistari. sama juga... masih lagi tunggang terbalik. dalam shaklee, pati evening primrose oil terkandung dalam GLA complex. jom kita tengok apa keistimewaan GLA complex.
credit to hadha





GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

*Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid
*Menyokong sistem imun
*Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya
*Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel

Cadangan pengambilan GLA Complex untuk :

~ Diabetes
~ Haid tidak teratur
~ Mencantikkan kulit

Asid lemak untuk wanita

Soalan: Saya telah mengamalkan pengambilan minyak evening primrose (EPO) sejak lebih daripada setahun yang lalu. Saya dapat rasai perubahan pada kelembapan kulit dan saya terfikir untuk diberikan kepada ibu. Apakah pengambilannya turut memberi kebaikan kepada ibu yang sudah berusia 52 tahun ?

Jawapan


Kegunaan minyak evening primrose bukanlah sesuatu yang baru, malah secara tradisionalnya ia telah digunakan oleh masyarakat asli Amerika untuk menangani masalah kulit dan keseluruhan pokoknya direbus untuk masalah batuk, sakit kerongkong, artritis, lebam dan beberapa lagi. Pada kurun ke-20 ahli saintis Jerman mengetahui bahawa minyak daripada biji evening primrose boleh diekstrak. Hasil analisis mendapati bahawa minyaknya kaya dengan asid lemak perlu (EFAs), iaitu linoleik (LA) dan asid gamma-linolenik (GLA).

Kandungannya yang kaya dengan GLA ini semakin mendapat perhatian dan kajian tidak terhenti begitu sahaja, malah kini ia dikenali dan digunakan di seluruh dunia.

Keajaiban dan kemujaraban kandungan minyak evening primrose ini mendapat pengiktirafan banyak pihak untuk menyokong kegunaannya ke atas beberapa masalah kesihatan termasuklah sindrom prahaid (PMS), artritis reumatoid, diabetik neuropati (masalah terjejasnya fungsi saraf akibat diabetes), ekzema, kesakitan payudara, alergi, menopos dan beberapa lagi. Ini menjadikan tumbuhan yang berasal dari Amerika Tengah ini semakin berkembang dan lebih dikenali.

Asid-asid lemak perlu (EFA) adalah kumpulan lemak politaktepu yang penting untuk fungsi tubuh. Asid lemak perlu merupakan komponen membran sel dan sel-sel saraf. Ia juga membantu mengekalkan intergriti membran-membran sel yang membenarkan nutrien-nutrien memasuki sel-sel dan penyingkiran bahan buangan. Asid-asid lemak ini juga menyumbang kepada kebendaliran membran sel untuk membolehkan komunikasi antara sel-sel berlaku.

Bagi mereka yang mengalami sesetengah masalah kesihatan seperti diabetes, pengambilannya mungkin lebih diperlukan kerana penukaran linoleic acid kepada GLA menjadi lebih sukar dan perlahan. Ini penting kerana untuk membolehkan ia digunakan sepenuhnya oleh tubuh, ia perlu ditukar kepada GLA.

Selain itu, faktor pemakanan dan gaya hidup juga boleh menjejaskan penukaran ini. Ini merangkumi makanan yang tinggi dengan lemak tepu, makanan proses, kolesterol, gula dan alkohol, stres dan peningkatan usia. Penukaran yang lemah ini boleh mengakibatkan paras prostaglandin yang lebih rendah.

Prostaglandin adalah bahan yang menyerupai hormon yang bertanggungjawab kepada beberapa fungsi tubuh, termasuklah dalam pengawalan tekanan darah, merehatkan salur darah untuk peredaran darah yang lebih baik, mencegah pembekuan darah, menghalang sintesis kolesterol, mengawal tindak balas hormon dalam sistem reproduktif dan juga mengawal paras insulin dan sebagainya.

Pengambilan asid lemak melalui makanan harian adalah perlu memandangkan ia tidak boleh dihasilkan oleh tubuh. Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.

Dengan itu, jika diambil kira faktor-faktor seperti peningkatan usia, faktor kesihatan, pemakanan dan gaya hidup kini, pengambilan minyak evening primrose boleh memberi manfaat kepada wanita sama ada untuk alasan kesihatan mahupun kecantikan secara umum.

sumber : http://utusan.adamantsys.com/utusan/info.asp?y=2011&dt=0417&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_06.htm

**************************************************************************

oleh kerana kitar haid tunggang langgang, saya kini tidak tahu bila waktu subur. tau2 saja kini sudah 6 minggu mengandungi budak... ahahaha.. suka... suka... suka... kalau ikut plan, mmg nak tapi rancangnya tahun 2012. tiba2 tercepat plak... aa... tak per lah tu... dah rejeki.... cuma kalau baby nak kuar lambat ker.. dapat laa kot baby tahun baru... insya-Allah... nanti saya kongsikan tentang supplement untuk ibu mengandung plak yer... tungguuuu...




Diet yang meragut nyawa


tengok tajuk pun dah seram. hari ini saya nak cerita tentang kisah benar. sebenarnya berlaku beberapa minggu lepas. dah taip panjang2 tiba2 pc hang plak... terus tadek mood nak tulis semula. so kali nih saya kongsi dengan pembaca tentang kisah program diet tanpa panduan yang meragut nyawa seorang bakal pengantin.

beberapa minggu lepas saya berkesempatan untuk makan tengahari dengan seorang teman lama yang dikenali sejak sekolah rendah. sedang menikmati makanan, beliau memberitahu bahawa baru sahaja pulang dari menziarahi seorang rakan pejabat yang meninggal dunia pada pagi hari tersebut. menurutnya, arwah baru sahaja melangsungkan pertunangan dengan wanita pilihan pada minggu sebelumnya. sedih dengar cerita kawan tu.

menurutnya lagi, mereka sepejabat tahu yang arwah sedang berdiet untuk persediaan hari bahagianya. mungkin program dietnya tanpa panduan pakar atau mengambil ubat langsing/kurus yang banyak di pasaran kini tanpa pengawasan dan nasihat doktor. beberapa hari sebelumnya arwah dikhabarkan tidak dapat membuang air besar selama seminggu. kalau bayi yang menyusu dengan ibunya, tak buang seminggu tu normal. tapi kalau orang dewasa, itu dah tahap kronik kerana toksin dah berkampung dalam badan. ini sudah tentu akan mengganggu sistem dalam badan. arwah dimasukkan ke hospital dan meninggal dunia di hospital.

kisah berdiet meragut nyawa ini juga pernah terjadi pada sahabat sepejabat lama saya. mmg dia chubby. hubungan saya dengan dia cuma biasa2 saja tidak lah rapat sangat tapi sering terserempak di masjid negara atau kadang2 dia ada datang beli makanan di dayabumi. rupanya dia bekerja di kementerian kesihatan kat area masjid negara tu lah. pemergiannya selang beberapa hari selepas saya terserempak sewaktu lunch hour di dayabumi. tak sangka itu pertemuan terakhir. kalau laa saya tau itu pertemuan terakhir sudah tentu saya ambil kesempatan mohon maaf kalau ada salah silap terkasar bahasa dan mintak halal makan minum. kalau tak silap berita kematiannya tersiar di akhbar.

menurut kawan yang menceritakan, arwah ada mengambil ubat diet. tak dapat dipastikan samada dengan pengawasan doktor atau suka2 beli di mydin. pada malam kejadian, beliau kelihatan letih kerana kerap kali memasuki tandas akibat berak2. mungkin kesan ubat kurus tersebut. tak lama kemuadian arwah tiba2 mengelupur dan mulutnya berbuih2. rakan2 serumah kemudian panik dan tidak sempat berbuat apa2. tak lama selepas itu arwah menghembuskan nafas terakhir. menurut rakan saya lagi, bopren arwah tak kisah pun keadaan fizikal arwah tapi mungkin sebab dah nak naik pelamin, itu yang arwah usahakan juga nak kurangkan berat badan. niat tu murni, tapi tak kesampaian. kesian...

untuk anda yang sedang berkira2 untuk menjalani program diet, suka saya ingatkan agar bijak membuat pilihan. jangan ambil ubatan yang tiada pengesahan dari kementerian kesihatan. pilih program yang berbaloi dengan wang yang anda laburkan. jika anda ingin menjalani program diet secara natural tanpa bantuan agen pelangsingan, anda sebenarnya memerlukan makanan tambahan. secara logiknya, bila anda mengurangkan kuantiti makanan atau menyekat makan, sudah tentu gizi seharian sudah tidak seimbang. apa yang ditakuti ialah program diet bertukar menjadi program makan2 setelah beberapa minggu menyekat makan. untuk mengurangkan pengambilan makanan mestilah secara teratur iaitu mengurangkan kuantiti sedikit demi sedikit. makan dengan kerap dan ambil snek yang sihat seperti buah2an pada antara waktu makan. kurangkan makanan bergula, air manis dan kawal pengambilan garam juga.



Zinc boleh ganti ikan haruan dan jeli gamat

salah seorang rakan kami telah selesai menjalani pembedahan membuang batu hempedu maka rata2 pengamal shaklee menyarankan agar mengamalkan pengambilan zinc complex. salah sorang pengguna shaklee bgtau dalam forum... katanya.. "saya ada 2 operation..satu minor..satu lg czer..dua2 bantai mkn ikan haruan bnyk2...hari2 mkn..plus jelly gamat lagi..mase tu taktau..skang mmg parut dia x lawa..besa...tp lepas consume shaklee parut semakin mengecik..hehehe..." dan sorang lagi menyampuk... "vit e & esp mmg mujarab tau.suami yg perasan parut makin kecik.haha..." jangan tanya saya parut yang dimaksudkan tu di mana. tapi sebagai seorang ibu, saya dapat agak parut tu ialah semasa bersalinkan anak mereka. sebenarnya saya tiada pengalaman menjalani pembedahan... makan jeli gamat dan ikan haruan pun tak pernah juga rasanyer... huhu... pengakuan rakan2 yang telah mengamalkan pengambilan zinc complex, vit E dan ESP sangat mengujakan. oleh kerana saya jarang nak sentuh tentang kelebihan zinc complex, jom kita tengok apa kelebihannya... Mereka yang mengalami jerawat terutamanya yang serius mungkin juga kekurangan zink. Ia juga bermanfaat kepada kulit bermasalah atau jerawat memandangkan ia diperlukan untuk penyembuhan luka dan mengawal penghasilan minyak melalui kelenjar minyak. Zinc berperanan membina jalinan antara sel ibarat benang untuk menyambungkan luka yang koyak atau kulit yang melecet. ibu2 yang mempunyai sistem imun yang rendah akan mengambil masa yang lama untuk baikkan luka kelahiran baik normal mahupun ceaser. Kekurangan zinc adalah antara salah satu faktor penyebab kelewatan proses baikpulih tersebut. Zinc yang sangat penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut selain bagus untuk mempercepatkan luka bersalin. Zinc membantu pankreas mengeluarkan insulin. Insulin penting untuk mengawal kandungan gula dalam darah dan ia sangat membantu mengawal paras gula dalam darah pesakit kencing manis. apa kata Dr. Bruce Miller tentang zinc complex? buku tulisan Dr. Bruce Miller yang bertajuk A TREASURY OF MINERALS menyatakan bahawa: a. zinc plays a vital role in the body 's immune response. b. zinc supports the immune response by aiding in the production of certain white cells that proliferate to destroy attacking viruses and bacteria. c. zinc also funtions in the metabolisme of vitamin A and so may be a factor in the proactive effects of this vitamin against certain kind of cancer. d. zinc appears to play a role in the body 's immune "memory" system. Certain cellls in your immune system "remember" the disease you have had and protect against your having those disease again. This protection called "acquired immunity" and zinc seems to play an important role in it. "acquired immunity" is the principle behind vaccination and inoculations: a mild strain of virusses or bacteria is injected into the body so that without your having to suffer through a full-blown illness you get a mild dose and build up antibodies to the disease. The body then "remembers" your having had the illness and protects against your having it again. What researchers have found, however is that the immune "memory" sometimes doesn"t work. Sometimes it "forgets". And the reason it "forgets" is that the immune memory cells die off- due to zinc deficiency. Apparently a shortage of zinc can actually destroy immune memory cells, making it virtually impossible to vaccinate succesfully against common disease. *credit to anne. jika anda mengalami masalah kesihatan dan termasuk dalam kategeri yang tersebut diatas, anda mungkin memerlukan zinc dalam diet harian anda. cuba lah... anda tentu akan rasa lebih sihat dari sebelumnya.


Mula2 gemuk... kemudian obes...

saya tertarik dengan satu entry di blog cari duit. dulu saya pernah terfikirkan, kenapa makan sikit pun boleh jadi gemuk. pada andaian saya, ini disebabkan kadar metabolisme yang rendah. makan sedikit pun boleh gemuk... makan banyak apatah lagi. saya kongsikan entry dari blog yang saya nyatakan di atas.

Anda mungkin fikir disebabkan pemakanan anda yang kaya dengan lemak menyebabkan anda gemuk. Ini mungkin separuh benar tetapi yang sebetul-betulnya ialah respons badan anda terhadap karbohidrat yang berlebihan menyebabkan badan anda menjadi gemuk sehingga sukar dikawal lagi. Pemakanan yang tinggi dengan gula dan karbohidrat (seperti roti, tepung dan makanan ruji) meningkatkan perembesan hormon insulin dari kelenjar pankreas. Bila paras insulin itu tinggi, makanan yang dimakan lebih mudah ditukarkan menjadi lemak badan dalam bentuk trigliserida. (Paras trigliserida yang tinggi sebenarnya merupakan antara faktor yang penting bagi mendapat penyakit jantung).

Paras insulin yang tinggi bukan sahaja meningkatkan kolesterol dalam darah, malah ia menyumbangkan ke arah kegemukkan. Mengapa sedemikian? Kerana di dalam konteks ini, yang menjadikan anda gemuk bukan sahaja sekadar lemak, tetapi juga disebabkan oleh terlalu banyak gula di dalam pemakanan. Antara tugas hormon insulin ialah juga untuk menukarkan gula kepada glikogen, yakni sejenis bentuk penyimpanan gula di dalam badan. Glikogen disimpan di hati dan juga di bahagian otot badan. Apabila gula diperlukan oleh badan, glikogen akan ditukarkan kepada bentuk gula yang boleh digunakan oleh badan sebagai punca tenaga segera. Bila anda memakan gula dan karbohidrat, separuh dari gula itu digunakan untuk membekalkan tenaga pada badan, separuh lagi ditukarkan kepada glikogen untuk disimpan. Hanya 2,000 kalori sahaja jumlah tenaga yang boleh disimpan sebagai glikogen, manakala lebihannya akan ditukarkan kepada lemak. Insulin juga akan menghalang lemak badan dari digunakan dari tempat simpanannya kerana badan anda sudah pun mendapat tenaga yang cukup dari pemakanan karbohidrat yang berlebihan itu.

Dengan kata lain, insulin ialah hormon yang membuatkan anda menjadi gemuk. Ia pada dasarnya sejenis 'hormon penyimpan' yang menyimpan kemas lemak pada badan anda. Ia menukarkan separuh dari karbohidrat pada lemak untuk disimpan, membuatkan badan anda semakin susah untuk memecahkan atau menghilangkan lemak yang sedia ada. Kitaran makan berlebihan karbohidrat dan tindakan hormon insulin inilah sebenarnya penyebabnya anda gemuk di samping gaya hidup moden yang membuatkan anda leka dan tidak menjalankan cukup pergerakkan yang boleh membakar karbohidrat yang dimakan itu sehingga ianya disimpan sebagai lemak.

Manusia sekarang ramai yang tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya menjadi mesin penghasil lemak jika terlibat dalam kitaran tersebut. Pemakanan yang tinggi karbohidrat dan gula akan menyebabkan peningkatan gula dalam darah secara mendadak. Untuk mengatasi peningkatan tersebut, insulin dirembeskan ke dalam pengaliran darah untuk menurunkan semula paras gula yang tinggi tadi. Akan tetapi disebabkan insulin ini pada dasarnya merupakan 'hormon penyimpan', disebabkan ianya dirangsang oleh paras gula yang tinggi itu, akan menyebabkan insulin menggerakkan dengan agresifnya proses penukaran gula kepada lemak yang seterusnya disimpan. Di sini hampir separuh dari pemakanan karbohidrat yang dimakan akana ditukarkan kepada lemak badan. Peningkatan hormon insulin bukan sahaja menukar gula yang tidak digunakan kepada lemak, ianya juga memberitahu sel lemak badan anda agar tidak membebaskan lemak yang telah tersimpan. ini membuatkan hampir mustahil untuk anda menggunakan lemak badan anda untuk penghasilan tenaga.

Kesimpulan di sini, lebihan karbohidrat tadi bukan sahaja ditukarkan menjadi lemak tetapi juga memastikan lemak yang sedia ada kekal disimpan pada sel lemak badan anda. Seperkara lagi, paras insulin yang tinggi turut akan merencatkan penghasilan hormon glukagon (sejenis hormon yang bertentangan kesan hormon insulin iaitu menggalakkan pembakaran gula dan lemak). Akhir sekali insulin juga menyebabkan anda berasa lapar setelah ia menurunkan paras gula tadi secara mendadak. Ini berlaku mungkin selang beberapa jam dari waktu anda makan sebelumnya. Jika anda mengalah pada perasaan lapar, maka anda akan makan semula dan kitaran ini berlaku berulang-ulang sehingga anda boleh diumpamakan sebagai mesin penghasil lemak.

***********************************************************

sebelum ini, saya pernah terbaca yang keinginan untuk makan terbit akibat badan kurang zat dan nutrien. sekiranya badan dilengkapi dengan nutrien yang cukup, keinginan untuk makan hampir2 tidak wujud. sedikit sebanyak kenyataan ini ada kebenarannya. dalam entry terdahulu, saya ada kongsikan 8 jenis supplement Shaklee yang saya ambil. sepanjang pengambilan 8 jenis supplement tersebut, saya rasa selera makan terkawal. ada ketikanya terasa kenyang dan tak perlu makan makanan yang berat. walaupun nafsu makan saya nih kadang2 sukar juga dikawal (lagi2 kalau offer nasi arab) namun kerap juga berasa kenyang dan tertutup nafsu makan. sebab tu kalau nak gi shopping kena isi perut dulu pastu baru gi jalan2. kalau berada dalam keadaan lapar... sudah tentu perkara yang tak perlu pun terbeli juga... nafsu punya kerja lah tu... huhu...

jadi, apa tindakan kita sekarang? kurangkan pengambilan karbohidrat dan gula agar terhindar dari menjadi mesin penghasil lemak. nak buang lemak? Dapatkan Lecithin yang bertindak sebagai pengurai lemak dan digandingkan dengan B complex iaitu agen pembakar lemak dalam badan.  jom jaga kesihatan sebelum terlambat... jangan tunggu sakit baru nak cari penawarnya.... renung2kan dan selamat beramal.



vitamin E dan C utk rawatan kulit

hoh.. asik citer tentang slimming set jerk kan... hari nih nak citer tentang customer yang happy lepas consume trial pack set D untuk penjagaan kulit. jom baca testimoni...

"after almost a month consuming vit E, vit C and B comp, all i can say is......i'm satisfied! less breakouts n skin pun moist..alhamdulillah!itupun saya skip 1-2 hari jugak kadang2... alhamdulillah! u r right,consume vits ni kena disiplin.. jgn skip2 sbb i can notice dia punya effect if makan @ tak"

aha... itu laa pesan orang2 yang dah nampak kesannya... jangan skip2 makan sebab effect tak makan tu mmg ketara. bila nak cantik kena laa usaha... yer tak? disiplin makan supplement mmg penting untuk kita pantau kesannya... kalau tak disiplin asyik dapat healing crisis jerk nanti... jangan salahkan supplement yer... huhu...



set D mengandungi :-

a) Vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam. membantu pengaliran darah dengan lebih lancar juga membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

b) B Complex Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein serta Anti stress (sebagai penenang), Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga, menstabilkan hormon dan merawat keletihan. membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..) so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam. B complex juga penting untuk program diet.

c) Vitamin C Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu. pengambilan Vitamin C juga membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik dan memudahkan penyembuhan luka2 kecil. alhamdulillah... happy dengar customer dapat hasil yang menggembirakan.



berapakah harga untuk kekal sihat?


sebelum ini, saya telah berjaya menyusukan anak secara eksklusif untuk dua orang anak saya. untuk anak yang ketiga, kesihatan saya kurang memuaskan dan susu mula merudum ketika usia anak belum mencecah 6 bulan. alangkah ruginya saya jika tidak memberi penyusuan eksklusif setidak2nya untuk 6 bulan pertama. saya mengesyaki keadaan saya sudah terlalu tua dan tidak dapat memberi yang terbaik untuk anak. bila berkecimpung dalam forum2 penyusuan, ramai yang mencadangkan beberapa tindakan untuk menambahkan susuibu seperti kerap untuk membuat pengepaman, minum air soya, air mata kucing, makan ulam jantung pisang, pegaga dsb. saya cuba sedaya mungkin untuk menghasilkan susu yang cukup untuk si permata hati. akhirnya saya sangka saya sihat dan punya upaya untuk menyusukan anak tetapi telahan itu silap. seringkali rasa pening2... terkadang melayang... sedar2 sudah terduduk. saya sering rasa nak rebah tak tentu pasal... kalau pergi lunch jalan berpimpinan dengan kawan tapi saya tak bgtau pun kenapa "beraksi manja" begitu. sebenarnya saya takut rebah secara tiba2.... malu ditertawakan. sekurang2nya saya sudah bersedia tempat untuk berpaut... huhu..

keadaan kesihatan yang kurang memuaskan memaksa saya membuat pemeriksaan di klinik. keputusannya... normal. tiada masalah darah tinggi atau rendah... semuanya okeh. kebimbangan saya tidak berakhir di situ. saya cuba dapatkan maklumat untuk kesihatan diri serta dalam masa yang sama masih ingin meneruskan penyusuan secara eksklusif. akhirnya saya bertemu dengan blog cery dan mendalami ilmu2 kepentingan supplement dalam kehidupan seharian kita. akhirnya saya mengambil keputusan untuk memperuntukan sebanyak RM500 untuk memperbaiki tahap kesihatan saya ketika itu.

Alhamdulillah... kini saya tidak lagi mengalami keadaan pening2 dan hilang keseimbangan badan sebaliknya rasa segar dan bertenaga. tempoh penyusuan dapat dilanjutkan hingga kini dan saya rasa gembira dengan adanya shaklee secara tidak langsung dapat menghasilkan susuibu yang berkhasiat untuk anak saya. dengan 8 jenis vitamin dalam jumlah RM500 ianya bertahan selama 5 bulan. ternyata kesihatan diri adalah lebih bernilai dari sejumlah wang yang saya laburkan tidak lama dulu. secara kasarnya... sebulan saya cuma peruntukkan RM100 dan untuk satu jenis vitamin harganya lebih kurang RM14 (RM100 dibahagi dengan 7 kerana ESP hanya bertahan untuk sebulan atau bergantung kepada kekerapan penggunaan). anda boleh cari supplement yang setara merangkumi 8 jenis vitamin iaitu B complex, vitalea (multivit), vita C, alfalfa, vit E, omega guard (fish oil), ostematrix (calcium) dan ESP (protein).

sebenarnya... saya masih lagi boleh berjimat dengan full pack. caranya ialah makan secara berjadual di mana bukan kesemuanya dimakan pada setiap hari. ada beberapa vitamin tertentu yang saya tak boleh skip kerana saya sukakanya iaitu B complex. tahukah anda mantan perdana menteri juga mengamalkan vitalea sebiji sehari untuk kekal sihat hingga sekarang? nah... anda patut mulakan azam untuk menjaga kesihatan di saat2 tahap kualiti persekitaran dan pemakanan yang semakin merosot. saya fikir hanya saya saja yang mengalami keadaan "boleh tumbang at anytime" yang saya ceritakan seperti di atas. rupanya pn. Aula juga mengalami keadaan yang sama sebelum mengamalkan pengambilan supplement. kita ikuti kisahnya di sini yang mana pengalaman itu telah membawa dia sama terjebak cintakan supplement shaklee.

kini saya mula sedar... dalam keadaan kualiti makanan dan persekitaran yang semakin merosot ditambah dengan tanggungjawab dan tekanan yang semakin meningkat, saya harus mengambil langkah bijak untuk menjaga kesihatan supaya tidak menyusahkan banyak pihak terutamanya keluarga terdekat. kita masih boleh bersedia untuk menjaga kesihatan kerana kos untuk merawat penyakit lebih mahal dari kos untuk kekal sihat... kita bersungguh2 mencipta kekayaan untuk kesenangan di masa hadapan namun kita juga terlupa bahawa kesihatan adalah yang lebih berharga dari segalanya. kejayaan mengumpul kekayaan akhirnya terhakis kerana terpaksa digunakan untuk belanja rawatan akibat pelbagai penyakit... renung2kanlah... :)

Jika anda pentingkan kecantikan dan kesihatan boleh hubungi saya untuk mendapatkan produk Shaklee beserta dengan konsultasi secara percuma.






SMS/whatsapp : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

waktu yang sesuai untuk makan supplement

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda. 


*credit to cery"..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu..."jadi..persoalan sebenar kat sini ialah....bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya


The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E
Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen


Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

Macam saya...walaupun dah lama dah stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex,Vita C, GLA Complex @ Vita E ,ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekdays je .. Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecithin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi .. 

hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...

utk sebarang pesanan atau pertanyaan produk boleh emailkan ke bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 012-7640760


Makanan tambahan utk merawat GOUT




Mengalami masalah gout? Kita lihat sebab2 terjadinya gout yang kini banyak berlaku di usia muda.
Pesakit yang menghidapi gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita yang sihat lumrahnya membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Namun bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dapat dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
kali ini saya kongsikan pengalaman puan aula merawat gout bondanya... kita ikuti kisahnya.

Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry...

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..
Alhamdulilah with GOD's will...AFTER 1 WEEK taking shaklee... she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

alhamdulillah... Pn Saidah ada anak yang sangat prihatin terhadap keperluan ibunya. apa yang Pn Saidah makan untuk merawat goutnya ialah
1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksin secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.


4. Omega guard- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Menurut Pn. Aula lagi, ada satu bonus yang ibunya dapat iaitu nafas yang tidak lagi berbau. Masalah nafas berbau ini berpunca daripada penggunaan ubat2an untuk merawat penyakit gout ibunya, dan kini telah dihapuskan dengan penggunaan alfalfa. disamping itu, Pn. Saidah boleh bercakap tanpa mencungap2 lagi... Sungguh menakjubkan!!!
Saya rasa teruja dengan testimoni pn. aula kerana gout kini menyerang tak mengira usia akibat daripada amalan pemakanan yang kurang dititik beratkan. berikut saya sertakan panduan pemilihan makanan bagi permasalahan gout.

*ekstrak dari arthritis.about.com
Foods very high in purines include:
•hearts
•herring
•mussels
•yeast
•smelt
•sardines
•sweetbreads

Foods moderately high in purines include:
•anchovies
•grouse
•mutton
•veal
•bacon
•liver
•salmon
•turkey
•kidneys
•partridge
•trout
•goose
•haddock
•pheasant
•scallops
S
emoga permasalahan gout akan terungkai dengan penggunaan vitamin shaklee. walaupun kita mengambil supplement, kita masih perlu mengawal pemakanan kita. sama seperti orang gemuk yang ingin kurus. walaupun mengambil ubat atau pil kurus tetapi tidak menjaga pemakanan dan kurang bersenam, misi mengurangkan berat badan tidak akan berjaya. so untuk anda yang ingin mendapatkan supplement shaklee sila buat pesanan secepat mungkin. hargai kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Jom sihat...!!

Cik Pau (846053)
012.764.0760 | bibimie@gmail.com


amalan berpantang dan awet muda

pada 10hb jan aritu dapat anak sedara yang baru nama dia zara sofea. comel nyer dia... terpaksa "keluar kut tingkap" genap pd minggu ke 36 sebab songsang.. kepala dok atas dan tali pusat dah membelit di leher. alhamdulillah bb sihat selamat dengan beratnya 2.5kg. bila tengok bebudak kecik nih... dengan harum bau baby... rasa mcm nak sorang lagi kan... kan kan...? ahakss... beranak kena berjadual. nanti misi marah.

okeh... sebenarnya nak citer tentang penjagaan dalam pantang dan pengamalan berpantang untuk awet muda yang dikongsikan oleh seorang mummy bergetah ber-anak 7. pergghh... 7 tu beb... diulangi... 7. giler dasat tu... sempat tak sempat? rasa kembang pungkok gak nih.. sebab dalam pantang dia ada mengamalkan penggunaan vitamin shaklee... aisehh... tak sangka yer saya bakal awet muda. dan bakal beranak 7... bleh gitu...? eceh... kembang pungkok betul2 baru tau. itu pasal laa masa berpantang kena jaga... jangan degil. so citer pengamalan supplement shaklee semasa berpantang saya share kat sini laa yer... kalau tak caya.. bleh gi sendiri kat link dia... tengok tuan punya badan cun tak cun... bergetah tak bergetah.. klik sini.

•Balik sahaja dari hospital, minta suami cari daun sirih, buah manjakani dan rebus kedua-duanya sebanyak 7 helai daun sirih dan 7 biji manjakani.reneh di dalam periuk tanah sehingga tinggal 2 cawan. i cawan diminum berama air kisaran kunyit. 1 cawan lagi di buat basuh bahagian pintu rahim. Kalau mahu cepat pulih, (mak mentua saya berpesan) suruh suami gosokkan buah manjakani di belakang batu lesung dan sapukan manjakani itu pada jahitan pintu rahim yang di gunting sewaktu melahirkan. Mak mentua saya tekankan lagi, suruh suami buat, supaya dia tak akan cari perempuan lain dan setia sampai bila-bila.

•Kemudian, kalau boleh cari bengkung perut dari kain yang panjang berjela dan ikat lipan iaitu bersilang-silang supaya perut boleh dibentuk menjadi ramping. Sapukan kapur sireh bercampur minyak kayu putih pada perut sebelum memakai bengkung. Kalau mahu ikatan kemas dan ketat, boleh memakai sambil berbaring.

•Makan makanan yang berkhasiat seperti ikan, daging ,sayur sawi, brokoli. Lobak putih dan daun turi juga bagus untuk menambah susu badan. Elakkan makan sayur-sayuran yang sejuk dan banyak angin seperti bayam, kobis dan sebagainya. •Jangan terlepas waktu makan. Makan tepat pada waktunya.Pastikan kita makan dan minum tidak bertambah. Maksud saya makan hanya satu pinggan nasi dan minum segelas air. Jangan sekali-kali tambah.

•Bagi yang melahirkan anak pertama, anda boleh cuba makan semua jenis ikan atau sayur. Di situ baru kita tahu ikan mana yang kita makan akan menyebabkan terasa gatal.Sebab setiap individu ada alahan pada makanan yang berbeza. Misalnya saya pantang tak boleh makan ikan kembung, rasa gatal, tetapi kawan saya ok pulak. Jadi anda kena tahu mana makanan yang anda boleh ambil dan yang mana tidak.Jadi bila pantang anak seterusnya anda sudah dapat mendisplinkan diri anda.

•Ketika dalam pantang anda kena sentiasa jaga langkah anda dan jangan banyak berjalan kerana dikhuatiri kaki tersandung sesuatu dan menyebabkan darah turun lebih banyak dan akan terasa sakit di bahagian peranakan.

•Selain itu dapatkan food supplement yang terbaik seperti produk shaklee yang terdiri daripada vitamin e, zinc, vitamin c, b kompleks, multivitamin, susu protein dan alfafa yang baik untuk penyembuhan dan membina sel baru...(ni yang best baca statement kak nani rostam ni.. katanya lagi Jenama Shaklee adalah antara yang terbaik... wahh.. i like bila ada orang glemer pun suke mengaku akan keajaiban produk ni..hehe..dia ni bukan jual shaklee pun tapi memberi komen berdasarkan ape yg dia rasa..)

•Amalkan senaman ringan memanas badan sebelum anda mandi dalam masa 10 minit sehari agak memadai agar badan rasa ringan dan segar.

•Pantang anda akan terganggu sekiranya anak mendapat jaundice. Jadi bagi mengelakkannya, pastikan semua barangan bayi tidak terdapat walau sedikitpun warna kuning. Sekiranya dia masih terkena jaundice juga anda cari akar kayu di kedai ubat cina untuk merawat jaundice dengan merebus akar kayu tersebut dan airnya digunakan untuk memandikan bayi anda. Bayi boleh juga di jemur di bawah cahaya matahari pagi sebelum jam 8.30am. Sekiranya masih berlarutan bawa berjumpa doktor.

•Kalau anda boleh bertahan berpantang selama 40 hari tanpa menjejakan kaki ke tanah dengan mengamalkan apa yang pernah saya amalkan itu, insyallah...badan akan sentiasa cergas dan awet muda. Begitulah saya mengamalkannya selama 7 kali beranak.


sangat mengujakan. semoga kita mendapat manfaat dari perkongsian ini... insya-Allah.

utk sebarang pesanan dan pertanyaan lanjut boleh hubungi saya melalui email bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 012-7640760.

pengguna set langsing turun 2kg

"kak pau... saya turun 2 kilo..."
kata bakal pengantin. wah terujanya...! susah juga nak turun banyak sebab hari persandingan minggu depan jerk.... huhuhu... tak per ada jugak turunnya tu. walaupun terlambat menjadi pengguna trial pack set langsing, bakal pengantin tersebut baru mencuba selama sebulan. okeh laa tu turun berat dengan vitamin, bukan dengan sebarang ubatan. ermm... lepas nih leh sambung ambil lagi set langsing. kot laa jadi mcm pengguna yang sebelum nih...turun 20kg sebulan... aa.. angka dua juga tu kan.. apa pun setiap penggunaan, kesannya bervariasi pada setiap orang. setiap set langsing mengandungi lecithin, alfalfa dan herb-lax. jom kita tengok fungsi lecithin yang bertugas sebagai pengurai lemak.

sharing from cery..


Kalau sebut vitamin...seperti B Complex..Multivitamin..Calcium..Vitamin C...Vitamin E...rasanya ramai tahu lah sedikit sebanyak fungsi2 vitamin ni.. tetapi bagaimana dengan Lecitin?..Saya sendiri tak familiar sangat dengan Lecitin ni....cuma sekarang ni...bila dah masuk alam vitamin2 ni. (uisy..mcm masuk alam ghaib jer..)..... bertambahla lagi pengetahuan saya... Lecithin antara vitamin glemer dikalangan mereka yang nak kurus...kerana ia berfungsi untuk memecahkan lemak... tetapi rasanya ramai tak tau yang ia sebenarnya berfungsi lebih dari itu....


Sekilas fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT??..oppss.Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn .. contoh buat kek...yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans ...dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean... i likeee... di sini saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu...

1.Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini

2.Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

3.Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,

4.Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....

5.Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin

6.Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida

7.Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...

8.Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..

9.Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema

10.Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

11.Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

12.Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

13.Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk penghasilan BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan.

untuk anda yang berminat boleh hubungi saya melalui email bibimie@gmail.com atau call/sms 012-7640760.

kenapa mesti Shaklee?

Seorang rakan bertanya, "Kenapa Shaklee? Kan ada banyak jenis vitamin di farmasi? Pilih sajalah kat situ lebih senang".Ya, pil vitamin memang mudah didapati, di store2 farmasi malah supermarket juga ada menjual vitamin.Masalahnya, bagus ke?

Vitamin ni tak sama macam buah. Buah, di mana2 pun sama, kecuali mungkin dari segi rasanya. Buah strawberi di negara kita mungkin lebih masam dari strawberi di England, tapi kedua2nya masih buah yang sama dihasilkan dari pokok strawberi.Tapi vitamin2 ni dihasilkan di kilang2 berbeza, dengan bahan2 berbeza.Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada 'seakan vitamin'. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Ada yang 'menutup' kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya. Jadi kita mesti berhati2 dalam memilih vitamin, bukan main pukul rata saja.

Apa keistimewaan Shaklee?
Shaklee dihasilkan dari bahan2 semulajadi, yang menjadikan ia sebagai vitamin natural yang tidak memberi kesan songsang pada tubuh. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan.

Kenapakah?
Kerana bila vitamin2 ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain. Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba kalau tak percaya.Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.

moga artikel ni..dapat memberi sedikit sebanyak gambaran ttg sintetik,natural silica gel dan bezanya Shaklee dengan brand lain..


Fauziah Hamzah
012.764.0760
bibimie@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...