Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

waktu yang sesuai untuk makan supplement

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda. 


*credit to cery"..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu..."jadi..persoalan sebenar kat sini ialah....bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya


The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E
Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen


Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

Macam saya...walaupun dah lama dah stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex,Vita C, GLA Complex @ Vita E ,ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekdays je .. Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecithin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi .. 

hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...

utk sebarang pesanan atau pertanyaan produk boleh emailkan ke bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 012-7640760


Makanan tambahan utk merawat GOUT




Mengalami masalah gout? Kita lihat sebab2 terjadinya gout yang kini banyak berlaku di usia muda.
Pesakit yang menghidapi gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita yang sihat lumrahnya membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Namun bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dapat dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
kali ini saya kongsikan pengalaman puan aula merawat gout bondanya... kita ikuti kisahnya.

Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry...

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..
Alhamdulilah with GOD's will...AFTER 1 WEEK taking shaklee... she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

alhamdulillah... Pn Saidah ada anak yang sangat prihatin terhadap keperluan ibunya. apa yang Pn Saidah makan untuk merawat goutnya ialah
1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksin secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.


4. Omega guard- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Menurut Pn. Aula lagi, ada satu bonus yang ibunya dapat iaitu nafas yang tidak lagi berbau. Masalah nafas berbau ini berpunca daripada penggunaan ubat2an untuk merawat penyakit gout ibunya, dan kini telah dihapuskan dengan penggunaan alfalfa. disamping itu, Pn. Saidah boleh bercakap tanpa mencungap2 lagi... Sungguh menakjubkan!!!
Saya rasa teruja dengan testimoni pn. aula kerana gout kini menyerang tak mengira usia akibat daripada amalan pemakanan yang kurang dititik beratkan. berikut saya sertakan panduan pemilihan makanan bagi permasalahan gout.

*ekstrak dari arthritis.about.com
Foods very high in purines include:
•hearts
•herring
•mussels
•yeast
•smelt
•sardines
•sweetbreads

Foods moderately high in purines include:
•anchovies
•grouse
•mutton
•veal
•bacon
•liver
•salmon
•turkey
•kidneys
•partridge
•trout
•goose
•haddock
•pheasant
•scallops
S
emoga permasalahan gout akan terungkai dengan penggunaan vitamin shaklee. walaupun kita mengambil supplement, kita masih perlu mengawal pemakanan kita. sama seperti orang gemuk yang ingin kurus. walaupun mengambil ubat atau pil kurus tetapi tidak menjaga pemakanan dan kurang bersenam, misi mengurangkan berat badan tidak akan berjaya. so untuk anda yang ingin mendapatkan supplement shaklee sila buat pesanan secepat mungkin. hargai kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Jom sihat...!!

Cik Pau (846053)
012.764.0760 | bibimie@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...