Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

waktu yang sesuai untuk makan supplement

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda. 


*credit to cery"..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu..."jadi..persoalan sebenar kat sini ialah....bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya


The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E
Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen


Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

Macam saya...walaupun dah lama dah stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex,Vita C, GLA Complex @ Vita E ,ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekdays je .. Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecithin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi .. 

hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...

utk sebarang pesanan atau pertanyaan produk boleh emailkan ke bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 012-7640760


1 comment:

MamaAiman said...

salam kenal kak pau..timekasih share jadual ni :) (saya GBS jugak kak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...