Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Hasil yang terbukti berkesan, hebat dan menawan

salam sejahtera
terima kasih kerana sudi singgah di maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.

teruja sebenarnya nak war-warkan kebaikan Shaklee Collagen Powder. dalam majalah iSihat keluaran Sept 2012 ada perkongsian tentang Shaklee Collagen Powder.
cakap banyak pun tak guna kalau tak ada bukti... moh tengok kawan saya nih...


selepas penggunaan 3 kotak kulit jadi mulus suci. jeles betul saya.... ini tak boleh jadi.. bonus kali nih harus angkat 3 kotak juga... ikut jejak langkah orang berjaya.... huhuhu...

untuk lebih penjimatan boleh membeli pada harga promosi iaitu beli 6 percuma 1 dan dapatkan rebet tunai sebanyak RM110. oohh ada lagi... keahlian Shakleesecara percuma...woohooo...!!! berbaloi2 promosi disember.

dah... dah... jgn dok terlongo tengok mulus suci kulit dia. moh pakat kawan2 kongsi beli sorang sekotak. sorang join member for free dapat laa kawan2 lain tumpang beli harga ahli sama... bijakkk... bijakkk.. moh kita...!!!


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Member ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

Vitalea - vitamin pertama yang menyediakan nutrien lengkap untuk tubuh

salam sejahtera dan terima kasih kerana masih sudi singgah mencari informasi di sini. sebelum saya kongsikan info tentang ESP sempena promosi bulan nih, saya bincangkan secara ringkas tentang vitalea.


Ianya dikatakan killer product of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta zat besi yang sangat penting utk pembentukan darah dan sel. Dikatakan 2 biji vitalea bersamaan dengan 40 jenis hidangan bermaksud, untuk mendapatkan zat yang sama banyak dalam 2 tabs vitalea ianya sama lah dengan 40 jenis hidangan  lauk pauk.

Ada sesetengah doktor mengeluarkan kenyataan bahawa pengambilan multivtitamin shj sudah mencukupi bg mereka yang sihat. Namun pada saya sejujurnya, keperluan B com dan vit C hari ini sangat penting seiring dengan pengambilan vitalea. Kedua-duanya vitamin larut air dan mudah musnah.

Asasnya, semua masalah kesihatan memerlukan vitalea. Ini kerana di dalamnya mengandungi 12 vit dan 7 galian utama yang banyak membantu dalam kestabilan sistem tubuh badan manusia.Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.

Ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan zat besi oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak. Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala? Hakikatnya ibu2 ini kekurangan zat besi dalam pengambilan diet harian mereka. Zat besi banyak terdapat dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak kekangan sekiranya kita hanya bergantung dengan sumber asli semata2. Apakah kekangan yang dimaksudkan? Dengan sumber yang terhad, harga kerang mahupun tiram adalah mahal disesetengah tempat. Ada juga yang alah kepada makanan laut dan ia juga mengandungi logam berat yang merosakkan sistem dalaman badan. Kekangan ini membuatkan kita disaranankan mengambil makanan tambahan yang dapat diterima oleh tubuh agar semua zat yang perlu diambil dapat disempurnakan.


untuk anda yang berminat mendapatkan vitalea dengan formula zat besi boleh hubungi saya melalui telefon atau email. Jom jaga kesihatan...


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Member ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

Perhatian serius utk ibu hamil

salam sejahtera dan selamat datang kepada para pengunjung. 
hari ini saya masih lagi nak share tentang vitalea yang diformulasikan dengan zat besi dari Shaklee. 


masih ingat lagi tak tentang entry lepas yang mana saya rasakan tahap kesihatan tak memberangsangkan selepas melahirkan anak yang ke3? dalam paparan harian metro (7 Mei 2012) membincangkan tentang kekurangan zat besi yang perlu diambil serius oleh wanita hamil dan di panjangkan pula kepada ibu2 yang masih menyusukan. saya petik yang penting2 laa yer... nak salin semua nanti letih jari jemari saya... hihi... antaranya.

1. ramai ibu hamil terlepas pandang keadaan letih, pucat, jantung berdegup laju, emosi terganggu, lemah letih lesu dsb dalam tempoh hamil sebenarnya selain dari perubahan hormon, ia menandakan gangguan serius anemia (kekurangan sel darah merah akibat tidak mendapat zat besi secukupnya).

2. kekurangan zat besi yang serius akan memberi kesan kepada ibu dan bayi yang dikandung. zat besi perlu di ambil sebelum mula hamil lagi dan semakin bertambah penting selepas melahirkan anak dan disepanjang tempoh penyusuan.

3. zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan bagi memastikan kelansungan hidup maka adalah perlu wanita yang menghadapi risiko anemia merancang dan menjaga diri ketika hamil dan selepas melahirkan.

4. kekurangannya berpunca dari diet yang tidak seimbang, penyerapan nutrien yang rendah, kesan sampingan ubatan tertentu, faktor genetik, kehilangan darah yang teruk serta kehamilan. wanita hamil memerlukan zat besi tambahan bagi menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan diri sendiri juga utk tumbesaran bayi yang dikandung.

5. keadaan anemia ketika hamil dan selepas melahirkan sering dikaitkan dengan komplikasi kehamilan yang serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, saiz bayi yang kecil, koma dan paling membimbangkan ialah kemungkinan ibu akan meninggal dunia.

6. bagi menambah bekalan zat besi ketika proses mendapatkan zuriat, ketika tempoh hamil dan menyusukan bayi, disarankan mengambil makanan yang kaya zat besi seperti ayam, sayur berdaun hijau, kekacang, bijirin penuh, buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai, labu dan tauhu. kebanyakan kes doktor menyarankan pengambilan pil zat besi utk merawat anemia. pilih rumusan yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting utk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu menangani anemia semasa hamil serta mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit.

7. bagi mengoptimumkan penyerapan zat besi, adalah disyorkan supaya pengambilan vit C juga ditambah dalam diet harian. pengambilan ini perlu diteruskan sehingga berhenti menyusukan bayi. disarankan agar sentiasa memastikan kesihatan mereka dengan melakukan ujian darah apabila merancang utk hamil, semasa hamil serta antara 4 hingga 6 minggu selepas melahirkan anak.

okeh laa... itu serba sedikit yang saya dapat ringkaskan dari paparan harian metro tersebut. jelaslah mengapa Dr. Forest Shaklee mula mencipta vitamin yang pertama sekali ialah kumpulan vitamin yang mengandungi 28 jenis nutrien yang diformulasikan dengan zat besi. jika penting bagi wanita dan ibu2, ia juga penting buat lelaki. disebabkan wanita berperanan besar dalam melahirkan generasi yang sihat, adalah penting bagi ibu2 hamil juga berada dalam tahap kesihatan yang tip top!

saya rasa peristiwa saya nak tumbang tu mmg berkait rapat dengan kekurangan zat besi. maklumlah masuk anak ke3 barulah perasan badan mula bagi signal. alhamdulillah cepat juga saya sedar. kalau dibiarkan mmg bakal hadapi tahap kronik.

di sini saya nak menyeru kepada ibu2 yang baru kahwin... baru hamil... agar mengambil perhatian serius akan hal ini. masih terdapat ibu2 baru yang termakan cakap orang lama2 yang veteran... jangan makan vit nanti baby besar. jangan makan vit nanti badan naik. suka saya nak ingatkan... zaman dulu dengan sekarang tak sama. banyak hujah kelainan dulu dan sekarang kalau nak di kupas. nak saya kupas ker? aa... terpaksalah di lain entry. seronok juga nak diskusi tentang dulu dan kini.

oleh kerana masa tak mengizinkan, saya stop sini dulu tapi pastikan anda bersama saya lagi dalam entry akan datang. ehh... mcm dalam rancangan tv plak time nak commercial break... miahahaa...

jumpa lagi dengan lebih banyak info menarik... stay tuned.




Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Member ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

Supplement asas utk permulaan yang sihat

salam sejatera dan salam satu malaysia..
wah... bercuti sakan tuan blog nih. lagi sikit nak bersawang dah nih... maaflah sejak2 ada iPad nih jarang pulak nak on laptop. walaupun bleh blogging dari iPad tapi tak sama feelnya dengan keyboard yang boleh diketuk2. old skul betul... huhuhu...

okeh rini nak citer apa yer? oohh... nak update tentang penipuan vit C. just nak bgtau yang pengedar dengan harga tidak patut dan yang buat rebranding tu dah pun digantung keahliannya. dan terkini vitamin C telah kehabisan stok, tak tau bila akan sampai stok baru. nih memang gila2 skor vit C jer derang nih. harap2  restok kadar segera sebab permintaan vit C bukan saja utk kecantikan kulit tapi penting juga mengekalkan kesihatan utk ibu hamil, ibu2 yang berpantang dan ibu2 yang menyusukan. kalau utk kulit nih masih ada alternatif lain lagi seperti vit E, GLA dan collagen.

untuk anda yang masih baru dengan makanan tambahan shaklee tentu pening  tak tahu nak pilih supplement yang mana satu paling sesuai untuk tahap kesihatan anda. jika anda dapati anda sihat dan tidak ada masalah kesihatan tertentu, saya cadangkan anda mencuba set Family Wellness yang terdiri daripada B comp, vitamin C, vitalea dan ESP.


Bila kita perkatakan tentang basic atau asas, tentu pada anggapan kita sejenis sahaja sudah memadai iaitu multivitamin. sebenarnya kita tidak sedar tentang vitamin C dan B complex mudah termusnah dan tidak mudah untuk kita dapatkan semula dari dalam diet harian kita. saya tak skip pengambilan tiga beradik nih cuma ESP saya selang seli dengan pengambilan cinch shake sebab nak jaga berat badan.... saya kan takut gemuk... huhuhu...

saya akan sharekan fungsi setiap vitamin dalam entry akan datang. utk anda yang rasa masih sihat, ibu2 hamil, dalam pantang dan menyusukan serta tak lupa utk para perokok... sila tunggu untuk entry seterusnya...
stay tuned...


Fauziah Hamzah (Cik Pau) Member
ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

Sejarah ringkas Shaklee

anda suka sejarah? saya score A2 utk sejarah masa zaman SPM dulu. hari nih nak ajak anda semua mengenal sejarah Shaklee.

kredit 


Dr Forrest C. Shaklee dilahirkan pada November 1894. Beliau menghidap batuk kering dan doktor semua bersetuju dia tidak mungkin akan hidup lebih lama. Kepercayaan ibu bapanya dalam perawatan secara semulajadi membawa mereka untuk berpindah ke utara di mana tanah yang subur menghasilkan makanan yang berkualiti.  Bagi mereka, kesihatan yang baik sangat berhubung rapat dengan pemakanan yang baik, persekitaran yang sihat dan senaman.

Apabila Dr. Shaklee telah ditanya mengapa beliau memutuskan untuk melanjutkan pelajarannya dalam bidang perubatan kiropraktik dan bukannya menjadi seorang doktor perubatan katanya, "Saya tidak pernah memperlekehkan profesion perubatan tetapi kita adalah dalam dua bidang yang berasingan. Mereka dilatih untuk merawat penyakit dan saya berminat untuk meningkatkan tahap kesihatan dan mengelakkan penyakit".

Dr Shaklee memulakan tugasnya di Rockwell City, Iowa pada tahun 1915. Beliau bercakap kepada pesakit tentang diet mereka, dan mencipta diari pemakanan terperinci untuk memantau perkembangan pesakit. Produk pertama Dr Shaklee pada tahun 1915 telah dipanggil "Mineral Vitalized" di mana beliau mengasingkan sebatian semula jadi daripada sayur-sayuran untuk mengumpul nilai mineral mereka. Pada tahun yang sama beliau berhubungan dengan ahli biokimia Poland, Casimir Funk, yang menamakan sebatian beliau sebagai "vitamin" . Ini adalah penggunaan pertama perkataan vitamin.

Dr. Shaklee adalah ahli kiropraktik yang juga memegang ijazah dalam pemakanan, biokimia, falsafah, dan ketuhanan. Pada tahun 1924, Dr Shaklee membina pusat penjagaan kesihatan yang lengkap dengan kakitangan kiropraktik, osteopaths, doktor, pengamal am dan pakar bedah. Buat kali pertama formulasi Dr. Shaklee untuk makanan tambahan telah dibungkus dan diagihkan.

Pada tahun 1928, beliau mewujudkan panduan pemakanan dan beliau mencadangkannya kepada semua pesakit. Diet ini adalah serupa dengan piramid makanan yang disyorkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, iaitu dengan penekanan terhadap bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran serta lemak dan gula secara minimum.

Beliau mengamalkan kiropraktik sehingga dia berusia 65 tahun. Kemudian beliau melancarkan Perbadanan Shaklee untuk memasarkan produk beliau dan menghabiskan hayatnya untuk penyelidikan kesihatan. Impiannya adalah untuk berkongsi produk kesihatan demi menjana kesihatan yang lebih baik hingga ke seluruh  pelusuk dunia.




Pengedar Shaklee di Bangsar, Kajang dan Bangi

terima kasih kepada para pengunjung kerana sudi melawat blog saya. Saya, Fauziah Hamzah adalah pengedar sah Shaklee di kawasan Kajang dan Bangi serta kawasan sekitarnya. Saya juga menerima pesanan dari seluruh Malaysia dan penghantaran pula menggunakan khidmat Poslaju.

blog ini adalah tentang perkongsian kebaikan serta manfaat kesihatan yang diperolehi dari produk Shaklee. sebagaimana saya telah jatuh cinta pada setiap produknya, saya harap anda juga dapat merasainya. oleh itu saya ingin menjemput anda utk meluangkan sedikit masa mengenal produk Shaklee beserta kesan dan khasiat yang terkandung di dalam setiap produk. Yang pasti, setiap produk Shaklee ada kelainan yang istimewa berbanding supplement yang ada di pasaran sekarang.  semoga dari perkongsian  yang terkandung dalam blog ini dapat kita manfaatkan bersama. insya-Allah...

selamat membaca dan terima kasih sekali lagi kerana sudi melayari maipilihdotcom - rakan nutrisi anda.

Fauziah Hamzah
Member ID : 846053
Mobile : 012 7640760
Email : bibimie@gmail.com

Vitamin C dengan harga hebat dan penuh khasiat

cik pau... tadek citer lain ker asik vit C jerk....?
hahaha... masih lagi nak citer tentang vit C sebab ianya termurah di pasaran dan paling berkhasiat dengan ciri2 istimewa oleh Shaklee. 

semalam dapat sms customer nak set kulit yang ada B comp, vit C dan vit E. pastu bgtau kat dia yang B comp dan vit E tu utk 4 bulan tapi vit C utk 6 bulan. so dia pun pelik kenapa vit C utk 6 bulan. dah lama menjual saya pun baru nak terfiir kenapa... huhuhu... so saya browse.. berapa dos pengambilan yang optimum dan saya jumpa jadual ini...


tu tengok petak last skali. sepatutnya saya amalkan 4 biji sehari... (mak ai... banyak nyer...) tapi lepas nih saya akan tambah sebiji lagi bermakna sehari 2 biji iaitu 1000 mg. cukup laa tu kan. selain dari manfaat kesihatan  ia juga dapat memutihkan kulit. bukan nak putih melepak sangat sebab hb saya tak cerah (dalam erti kata lain hitam tapi manis) jadinyer kang nampak tak padan pulak kalau saya terlebih putih... hahaha... 

oohh... cerita tentang vit C nih saya ada nak share sikit. anak saya tak sihat ritu. memula batuk selesema. tak berapa lama lepas tu dada dia wheezing... tau wheezing? mcm orang semput tu kan dada dia mcm ada bunyi tu... kalau dengar mcm sempit nyer nak bernafas. berat jerk rasa. saya pergi klinik dan anak saya kena nebulizer (gas hidung) 2 round. sekali tu dada depan ok dada belakang tak ok. so lepas dua round tu baru laa dada dia okeh. 

balik rumah tanya geng2 shaklee derang tak bagi makan ubat batuk. kalau klinik gomen mmg tadek bagi ubat batuk utk baby bawah setahun. apa yang derang advice mak kena makan vit C lebih sikit dan omega. vit C nih kan utk kesihatan sistem keimunan so kalau nak demam atau selesema kena ambil 2 biji vit C patahkan dua dan telan so tak jadi nak demam dan selesema. ini melalui pengalaman laa yer... tapi kebanyakan pengamal vit C mmg akan buat benda yang sama. saya amalkan selama 2 hari. sebelum tidur telan 2 biji vit C dan omega. omega pula bersifat panas dan biasanya selesema dan asma nih sebab dada sejuk. so omega akan memanaskan badan... selepas dua hari anak saya sihat dah tak ada bunyi dada wheezing. lepas nih tau dah ubatnyer... tak payah gi klinik kecuali kalau nak minta MC. sebelum nih pernah ada ibu2 yang sering berulang alik klinik sebab anak tak sihat. pada pendapat saya kalau ubat tak jalan, baik lah kita berbalik kepada sumber natural. dan untungnya ibu yang menyusukan kerana dapat menyalurkan kebaikannya melalui susu ibu. 

skang nih azam saya ialah tambah pengambilan vit C dan takmo missed. sebabnya lagi satu vit C mudah musnah bila anda merokok. saya tak merokok tapi sebab cik suami merokok, saya jadi 2nd hand smoker. oleh kerana perokok nih mudah sangat nak kena kanser, pengambilan vit C yang bertindak sebagai antioksidan dapat menghalang radikal bebas mengaktifkan sel2 kanser. apa pun yang terbaik ialah berhenti merokok... tapi itu yang payah nak buat tu kan... huhu...

okeh lah... nanti saya sembang lagi... tentang vit C lagi... semoga anda tak boring. best per citer vit C... huhu... 

RP : RM92.50


untuk anda yang berminat boleh email kepada saya di bibimie@gmail.com atau sms di talian 012-7640760. semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama. 


Berapa skor kulit anda? Jom putihkan kulit dengan vitamin C

masih lagi teruja degan promosi vitamin C. masih ada masa lagi utk putihkan kulit sebelum hari raya. sebenarnya teruja nak dapatkan set kecantikan nutriwhite. sedang browsing tetiba terjumpa pula info tentang putihkan kulit dengan vitamin C. apa lagi... sementara vitamin C masih lagi sedang dalam promosi... jom baca  info dulu sebelum membeli.


Para saintis telah mendapati bahawa cara perbaki kulit antara pigmen cerah (pheomelanin) dan pigmen gelap (eumelanin) bergantung kepada glutation, L-sisteina dan enzim TYRP1.Sejak Vitamin C telah terbukti secara saintifik untuk meningkatkan tahap gluthathione dalam darah, kita boleh katakan bahawa Vitamin C membantu mencerahkan warna kulit.

Glutation boleh ditemui di hampir semua buah-buahan dan sayur-sayuran mentah. Memasak akan memusnahka glutation. walaupun glutation boleh didapati dalam banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan daging, tetapi keupayaan usus untuk menyerap glutation adalah pada kadar yang sangat sedikit.

oohh... kalau sebelum ini saya ambil sebiji sehari, kini boleh tingkatkan lagi kadar pengambilannya kepada 2 biji sehari. jangan risau kerana vit C larut air dan sekiranya berlebihan, sisa2 vitamin C akan dikeluarkan melalui air kencing.
selain dari vitamin C saya dah set target nak dapatkan yang ini utk bulan julai ni. kiranya penjagaan luaran dan dalaman gitu. lagi pun set enfuselle saya dah nak habis... haruslah borong set kecantikan yang menjadi idaman saya selama ini... jeng jeng jeng... 








tak sabar nak mendapatkannya. tapi tunggu turn sehingga set enfuselle dihabiskan... huhu...

ada tak rahsia lain utk putihkan kulit? aha... saya terjumpa yang ini juga...







untuk anda yang berminat mendapatkan produk shaklee sila hubungi saya melalui email bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 0127640760. 


Vitamin C utk kesihatan tubuh secara keseluruhan

selamat pagi salam satu malaysia. syukur alhamdulillah hari ini masih dapat bernafas dan menjalani kehidupan seperti biasa. memandangkan promosi vitamin C akan berlangsung di sepanjang bulan julai, saya ingin berkongsi tentang kebaikan dan keperluan vitamin C dalam diet harian.

Apakah vitamin C? menurut cik wikipedia



Apakah kepentingan pengambilan vitamin C?
terdapat beberapa fungsi penting vitamin C utk menjamin kesihatan anda.
1. sebagai antioksidan
apabila vit C dihadam, ia menjadi antioksidan larut air yang secara langsung boleh menjejaskan aktiviti radikal bebas dalam badan. Radikal bebas adalah molekul yang elektronnya tidak mempunyai pasangan. Ini membuatkan ia menjadi tidak stabil dan tersangat reaktif. Untuk kembali stabil, radikal bebas akan segera merampas elektron dari sebatian yang stabil tetapi lemah pertahanannya. Sebatian tersebut adalah sel badan kita. Pencerobohan ini merosakkan sel, merubah fungsi dan juga DNAnya. Kerosakan ini melibatkan semua sel baru yang mewarisi DNA tersebut. Semakin usia meningkat semakin bertambahlah sel badan yang rosak, justeru semakin banyaklah fungsi semulajadi badan yang tergendala dan ianya mengundang berbagai masalah kesihatan.

Badan kita memerlukan anti-oksidan untuk memusnahkan radikal bebasNamun begitu badan kita tidak mengeluarkan anti-oksidan, ia bergantung kepada bekalan yang diperolehi dari makanan kita. Seperti yang telah diketahui ramai, anti-oksidan boleh diperolehi dari Vitamin C, Vitamin E dan beta karotina.

2. mensistesis kolagen
Kolagen adalah bahagian penting di dalam tisu penghubung. Tisu penghubung diperlukan utk membentuk tubuh, kulit, tulang, gigi, saluran darah, tulang rawan, tendon dan ligamen dan kesemua ini bergantung kepada kolagen. sekiranya kekurangan kolagen, penyakit skurvi boleh berlaku. ia adalah hasil kemerosotan saluran darah. kekurangan vitamin C juga boleh mengakibatkan pendarahan, gusi berdarah, lebam, gigi longgar dan kecenderungan keretakan tulang. maka adalah penting utk kita mendapatkan jumlah vitamin C yang cukup bagi mengelakkan keadaan tersebut berlaku.

3. kesihatan sistem kardiovaskular
apabila arteri tersumbat, tiada pengaliran darah yang cukup utk sampai ke jantung dan ini mengakibatkan serangan jantung. oleh kerana vitamin C bersifat sebagai antioksidan, ia diserap kedalam darah gan menguraikan pengumpulan plak pada arteri, membersihkan arteri dan membolehkan  pengaliran darah melalui jantung dengan lancar.

4. kesihatan sistem imun
ia adalah fungsi yang sangat penting dalam tubuh badan kita yang mana melindungi tubuh dari bahan toksin atau bahan asing. Vitamin C amat penting kerana ia terlibat dengan sel T dan sel2 darah putih. fungsi sel2 darah putih secara asasnya adalah utk menghalang penyakit berjangkit oleh itu pengambilan vitamin C yang secukupnya mengurangkan kemungkinan utk jatuh sakit.

kredit http://students.depaul.edu/~svonk/linkone.html


Apakah keistimewaan Vitamin C shaklee berbanding vitamin C di pasaran?
Shaklee Sustained Release Vita C 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan yang mana pelepasan berlaku mengikut masa. ini bermaksud kandungan vitamin C dilepaskan secara berperingkat selama 5 jam dan setiap sejam pelepasannya bersamaan dengan khasiat satu setengah biji buah oren. ia juga dihasilkan dengan kaedah terbaik yang masih dapat mengekalkan keaslian sumber vitamin c yang menjadikan ia mudah diserap oleh sistem tubuh. ia juga mengandungi bioflavanoid (Bioflavonoids termasuk isoflavones, anthocyanidins, flavonols, flavans, flavones, and flavanones), 100% dari sumber asli dan pembungkusannya tidak mengandungi silika gel.

Apakah simptom kekurangan vitamin C?
Sekiranya anda kekurangan vitamin C anda akan lebih mudah dijangkiti penyakit, mudah demam, tertekan/stress, kulit kusam dan kering, berjerawat, luka lambat sembuh, kulit bersisik, kerap selesema dan bersin, keletihan, sakit2 sendi, mood swing - mudah marah, kemerosotan gusi - skurvi, rambut rosak dan kering dll.




Siapa yang memerlukan vitamin C?
Anda dan saya juga. disebabkan kepentingan kesihatan sistem imun tubuh, tidak kira samada lelaki atau perempuan vitamin C ternyata satu elemen asas yang penting utk kesihatan yang baik. jika anda dengan mudah di serang penyakit berjangkit ternyata anda kekurangan vitamin C. anda perokok tegar? atau pasangan anda merokok? vitamin C mudah termusnah dan perokok serta 2nd hand smoker memerlukan kadar pengambilan vitamin C yang lebih tinggi. begitu juga pengamal minuman keras yang mana pengambilan alkohol boleh mencairkan asid askorbik dan dibuang melalui air kencing.

vitamin C juga mudah termusnah akibat tekanan/stress. apabila seseorang berada di bawah tekanan, kelenjar adrenal kehabisan vitamin C. ketika itu, darah mengalami tahap pengoksidaan yang tinggi dan menjadikan kelenjar adrenal tidak mampu melawan toksin. oleh sebab itu mereka yang kerap mengalami tekanan memerlukan kadar pengambilan vitamin C yang lebih tinggi.

vitamin C adalah vitamin utama utk anda sekeluarga... utk ibu, ayah, suami, isteri, ibu hamil dan menyusukan, pengamal pil2 perancang keluarga, pesakit, kanak2, remaja dan dewasa serta ramai lagi.... yang penting mulakan dengan diri anda... dan sebarkan kebaikannya kepada orang2 terdekat yang anda sayangi.


 untuk membuat pesanan atau pertanyaan sila hubungi saya bibimie@gmail.com atau sms/call di talian 012-7640760 

Mudahnya berpantang dengan Shaklee

20 Jun 2006 (20.06.2006) adalah satu turutan angka yang cantik bagi saya. pada hari itulah saya menjadi ibu  kepada seorang bayi lelaki yang dinamakan Muhammad Kamal Rahimi bin Helmy. 6 hari saya di hospital menunggu kelahirannya. maklumlah anak pertama, bimbang tak sempat sampai hospital di waktu kecemasan dan saya merelakan diri di"warded". pada hari kelahiran Abg Long, bangun pagi tu keluar tanda lendir berdarah. orang tua2 kata kembar darah. sakit yang teramat menahan contraction. 6 jam juga saya menahan kesakitan di bilik bersalin menunggu sehingga jalan terbuka hingga 10 cm. nurse kata utk baby pertama satu jam bukaannya 1 cm maka kesimpulannya kena tunggu 7 jam sebab masa masuk labour room tu dah 3 cm.

maklumlah pertama kali berpantang mmg ikut betul2 pantang makan/minum dsb. dah nasib agaknya... tempat jahitan membengkak. mungkin doktor salah jahit kot. tak boleh duduk dan tak juga pergi betulkan. lama juga nak baik dan berpantang pada saya ketika itu amat menyiksakan dan tak best langsung. ada orang suka dalam tempoh pantang sebab tak buat apa kerja selain ulit si kecil. mungkin keadaan sakit itu yang membuatkan saya rasa serik (pada ketika itu...).

kini abg long dah pun berusia 6 tahun. beliau nampak lebih matang melalui cara percakapannya. sikap bertanggungjawabnya juga menyerlah terutama sekali terhadap keselamatan adik2nya bila berada di tempat awam. semoga abg long membesar dengan sihat dan kuat serta menjadi anak yang soleh yang mendoakan kedua ibu bapa... aminnn... 

okeh... itu cerita berpantang saya 6 tahun lalu. kali ini saya nak cerita tentang berpantang tahun lalu ketika bersalinkan anak ke-4, Muhammad Arief Hakimi pada 14 Disember 2011. saya pendekkan cerita sajalah ya. dah rasa contraction dari ofis. lepas ofis hour terus pergi hosp serdang. sampai jam 7 mlm ditolak ke wad bersalin jam 10.35mlm dan bersalin jam 10.52mlm. tak koyak dan tak berjahit... semuanya kelihatan mudah dan ok. alhamdulillah rasa sangat bersyukur kerana dipermudahkan. 

kali ini saya benar2 jatuh cinta ketika berpantang. ohh... ini bukan cerita tipu kerana saya berpantang sendiri dan jauh dari orang tua membuatkan segalanya bagaikan tidak berpantang kecuali bab makan ada laa pantang sikit2. saya hanya berpilis. bengkung lilit pun tidak cuma berkorset lebih ringkas. saya rasa tahap kesihatan saya lain dari berpantang sebelumnya. mungkin kerana mengamalkan pengambilan shaklee ketika hamil sehingga dalam tempoh berpantang. saya rasa sihat dan kuat. tak percaya? jom baca testimoni. 




saya tak pelik dengan pengakuan ikhlas mereka sebab saya dah melaluinya. pendek kata saya bersyukur sangat2 kerana dikurniakan kesihatan yang baik semasa menjalani tempoh berpantang. mana nak layan anak2 yang besar.... mana nak layan anak yang kecil. dengan rahmat dan kasih sayang Allah saya bersyukur sangat kerana dipertemukan dengan kebaikan shaklee. alhamdulillah.... 

untuk anda yang sedang membuat persediaan berpantang, berikut adalah set yang disyorkan. 


apa khasiatnya? saya akan panjangkan khasiat set ini pada entry akan datang.
untuk pertanyaan lanjut sila hububngi saya melalui email bibimie@gmail.com atau call/sms 012-7640760. 


Manfaat ESP utk ibu menyusu

salam sejahtera
bagaimana hujung minggu anda? semoga dapat dimanfaatkan sepenuhnya bersama keluarga. alhamdulillah kami sekeluarga dapat bercuti di cerengin hill, janda baik. sekali sekala menghiburkan hati anak2.

hari ini saya masih lagi ingin berkongsi tentang kebaikan ESP. memandangkan saya juga adalah seorang ibu yang menyusukan dan sejak akhir2 ini ramai yang risau tentang persediaan stok susu sempena nak sambut ramadhan ni jadi saya suka nak kongsikan kegembiraan ibu2 yang mendapat manfaat dari kebaikan ESP.



yang dibawah ini pula testi kawan seofis. masa saya start kerja abis tempoh pantang, dia pula cuti pantang... bersambung2 mcm pass baton gitu... hehehe... 


yang pasti ibu2 gembira dengan kebaikan yang mereka perolehi. ramai ibu2 yang memilih supplement berikut utk mengekalkan kuantiti dan kualiti susu. Alhamdulillah...terima kasih Allah... dengan rahmat dan kasih sayangMu, usaha ibu2 ini dalam perjuangan menyusukan anaknya masih dapat diteruskan. 



*** This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

untuk anda yang berminat sila hubungi saya melalui email bibimie@gmail.com atau di talian 012.764.0760 utk sebarang info tentang produk atau membuat pesanan. 


Kenapa ESP dicadangkan dalam setiap set Shaklee?

salam sejahtera...
selamat kembali bertugas dan selamat kembali ke sekolah. maka bermulalah jalan jammed dan tugas2 menyiapkan anak2 ke sekolah... saya juga tak terkecuali.

di hari yang berbahagia ini saya nak share tentang ESP sebabnya ada pelanggan yang tanya kenapa dalam setiap set, distributor mesti nak cadangkan ESP. dah ler harganya mahal.. mungkin pada anggapan mereka, distributor nak kejar sale tapi sebenarnya kalau tak bagus kami pun tak cadang dan tak jual. dan kalau tak bagus takkan ada orang repeat order lagi dan lagi dan lagi.... dan tak akan ada testimoni tentang ESP tu... logik kan? hari nih saya citer  sket kenapa mesti ada ESP selain dari cerita buat masker seperti entry sebelum ini.

kredit

protein adalah komponen utama yang paling asas utk benda hidup. kepentingan protein adalah utk mengawal selia fungsi sistem badan seperti kawalan hormon, sistem imun dan juga sebagai pemangkin secara biologi. protein perlu utk sintesis tulang, gigi, rambut, kulit dan tisu organ yang lain. Bekalan protein dalam diet harian adalah utk memungkinkan pertumbuhan sel secara berterusan maka dengan ini boleh dikatakan protein sebagai asas utk membina tubuh.

secara umumnya badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ dan dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel dan jika  sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang  sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama yang telah mati. Kekurangan protein boleh menyebabkan kegagalan pertumbuhan, kehilangan jisim otot, imuniti tubuh yang rendah, melemahkan sistem jantung dan pernafasan serta kematian.

Sebagai pemangkin secara biologi, protein membentuk enzim yang akan bertindakbalas secara biokimia di dalam badan kita. enzim ini adalah utk memastikan proses berlaku pada kadar biasa. tindakbalas biokimia yang biasa adalah pernafasan, penghadaman, penghasilan tenaga dan perkumuhan. contohnya hati yang menyingkirkan toksin dengan menggunakan enzim. kekurangan protein ini boleh menyebabkan fungsi hati terjejas dan bahan2 toksik terkumpul dalam badan kita dan akhirnya akan mengganggu kesihatan badan kita.

Protein juga digunakan oleh sel2 otot semasa pergerakan badan. Aktin dan myosin adalah antara protein yang memudahkan tindakbalas pengecutan otot. protein ini membolehkan pergerakan seperti putaran tangan dan kaki. tambahan lagi protein juga memudahkan pergerakan luar kawal seperti gerakan berulang otot jantung.

Protein penting utk kawalan hormon. hormon merupakan bahan yang dikeluarkan dalam aliran darah sebagai hasil tindakbalas kimia tertentu. sebagai contoh protein dalam bentuk hormon pertumbuhan menandakan transformasi dan pembangunan sel ketika menginjak usia remaja / akil baligh.

Protein juga diperlukan utk  mengekalkan ketahanan sistem imun badan terhadap penyakit berjangkit. immuniglobulins adalah protein yang melepaskan antibodi utk membunuh bakteria, virus atau toksin yang memasuki aliran darah. contohnya seperti habuk dan kotoran yang memasuki mata akan mencetuskan pembentukan air mata yang mengandungi antibodi.


TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein  berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah  dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an.  Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah  membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein  soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka  panjang.

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan  minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu  paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang  berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia  mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi  mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak  dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini  adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya,  iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan  melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang  digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak  mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan ESP ini ialah;
membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk meningkatkan penghasilan susuibu.
menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung,
setiap hidangan membekalkan kalsium 50% daripada Nilai Harian untuk menyokong tulang yang kuat,
kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous,
indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

Siapakah yang memerlukan ESP ni?

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki : terhindar dari penyakit (heart, cancer etc)
Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan  kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan  ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna  hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan  menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Jadi... apa tunggu lagi? pada entry yang akan datang saya kongsikan tentang kepentingan protein dalam program diet. untuk anda yang berminat utk membuat pesanan atau sebarang pertanyaan boleh emailkan melalui bibimie@gmail.com atau di talian 012.764.0760. semoga anda mendapat pencerahan tentang keperluan ESP  dan mengapa distributor sering mencadangkan ESP dalam setiap pembelian.... tentulah yang terbaik... berbaloi dengan nilai wang anda... jumpa lagi... daaa....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...