Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Vitamin C dengan harga hebat dan penuh khasiat

cik pau... tadek citer lain ker asik vit C jerk....?
hahaha... masih lagi nak citer tentang vit C sebab ianya termurah di pasaran dan paling berkhasiat dengan ciri2 istimewa oleh Shaklee. 

semalam dapat sms customer nak set kulit yang ada B comp, vit C dan vit E. pastu bgtau kat dia yang B comp dan vit E tu utk 4 bulan tapi vit C utk 6 bulan. so dia pun pelik kenapa vit C utk 6 bulan. dah lama menjual saya pun baru nak terfiir kenapa... huhuhu... so saya browse.. berapa dos pengambilan yang optimum dan saya jumpa jadual ini...


tu tengok petak last skali. sepatutnya saya amalkan 4 biji sehari... (mak ai... banyak nyer...) tapi lepas nih saya akan tambah sebiji lagi bermakna sehari 2 biji iaitu 1000 mg. cukup laa tu kan. selain dari manfaat kesihatan  ia juga dapat memutihkan kulit. bukan nak putih melepak sangat sebab hb saya tak cerah (dalam erti kata lain hitam tapi manis) jadinyer kang nampak tak padan pulak kalau saya terlebih putih... hahaha... 

oohh... cerita tentang vit C nih saya ada nak share sikit. anak saya tak sihat ritu. memula batuk selesema. tak berapa lama lepas tu dada dia wheezing... tau wheezing? mcm orang semput tu kan dada dia mcm ada bunyi tu... kalau dengar mcm sempit nyer nak bernafas. berat jerk rasa. saya pergi klinik dan anak saya kena nebulizer (gas hidung) 2 round. sekali tu dada depan ok dada belakang tak ok. so lepas dua round tu baru laa dada dia okeh. 

balik rumah tanya geng2 shaklee derang tak bagi makan ubat batuk. kalau klinik gomen mmg tadek bagi ubat batuk utk baby bawah setahun. apa yang derang advice mak kena makan vit C lebih sikit dan omega. vit C nih kan utk kesihatan sistem keimunan so kalau nak demam atau selesema kena ambil 2 biji vit C patahkan dua dan telan so tak jadi nak demam dan selesema. ini melalui pengalaman laa yer... tapi kebanyakan pengamal vit C mmg akan buat benda yang sama. saya amalkan selama 2 hari. sebelum tidur telan 2 biji vit C dan omega. omega pula bersifat panas dan biasanya selesema dan asma nih sebab dada sejuk. so omega akan memanaskan badan... selepas dua hari anak saya sihat dah tak ada bunyi dada wheezing. lepas nih tau dah ubatnyer... tak payah gi klinik kecuali kalau nak minta MC. sebelum nih pernah ada ibu2 yang sering berulang alik klinik sebab anak tak sihat. pada pendapat saya kalau ubat tak jalan, baik lah kita berbalik kepada sumber natural. dan untungnya ibu yang menyusukan kerana dapat menyalurkan kebaikannya melalui susu ibu. 

skang nih azam saya ialah tambah pengambilan vit C dan takmo missed. sebabnya lagi satu vit C mudah musnah bila anda merokok. saya tak merokok tapi sebab cik suami merokok, saya jadi 2nd hand smoker. oleh kerana perokok nih mudah sangat nak kena kanser, pengambilan vit C yang bertindak sebagai antioksidan dapat menghalang radikal bebas mengaktifkan sel2 kanser. apa pun yang terbaik ialah berhenti merokok... tapi itu yang payah nak buat tu kan... huhu...

okeh lah... nanti saya sembang lagi... tentang vit C lagi... semoga anda tak boring. best per citer vit C... huhu... 

RP : RM92.50


untuk anda yang berminat boleh email kepada saya di bibimie@gmail.com atau sms di talian 012-7640760. semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan bersama. 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...