Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Impak kekurang vit C pada bayi dan ibu hamil

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengunjungi maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda. terdahulu saya kongsikan tentang keperluan vit C untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan. hari ini kita lihat bagaimana kekurangan vit C memberi impak buruk buat ibu dan bayiKeperluan vit C yang cukup sangat penting ketika hamil kerana dalam satu kajian oleh University of Copenhagen mendapati perkembangan otak bayi akan terjejas dan tidak dapat dibaikpulih selepas kelahiran. vit C sangat pentind dalam diet ibu hamil kerana ia memainkan peranan utk membentuk  kesihatan bayi sejak dalam kandungan lagi. kekurangan vit c juga dikatakan boleh menjurus kepada kelahiran pramatang. 

bagi ibu hamil pula, kekurnagan vit C akan mengakibatkan keletihan, luka yang lambat sembuh serta tahap kesihatan yang menyusut selain mudah diserang penyakit berjangkit. ibu2 hamil juga mungkin mengalami bengkak gusi atau gusi berdarah sekiranya kekurangan vit C.

keistimewaan vit C shaklee ialah bersifat sustained release dimana khasiat 100mg vit C dirembeskan setiap sejam sekali. ini bagi memastikan tubuh sentiasa berupaya melawan penyakit berjangkit dan mengekalkan tahap kesihatan yang optimum. 

oleh kerana keperluan vit C amat penting untuk perkembangan otak bayi sejak dalam rahim lagi maka sewajarnya ibu2 hamil mengambil berat tentnag keperluan vit C dalam diet harian. tiba2 pulak seram. sebelum ini saya cuma concern tentang kekurangan asid folik terhadap bayi tapi tidak menyedari yang kekurangan vit C juga akan beri impak buruk pada bayi. saya juga concern tentang keperluan vit C utk kesihatan peparu bayi kerana ramai ibu2 bersuamikan perokok jadi kekerapan menghidu asap rokok akan mengakibatkan peparu bayi bermasalah. 

sekian dulu untuk entry kali ini. next saya cerita tentang vitalea dan kepentingannya utk ibu hamil. 
mai singgah tau... daa... 


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...