Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Sejauh mana kepentingan kalsium dalam kehamilansalam sejahtera dan selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda. 
hari ini dah masuk 8 minggu kehamilan. masih belum pergi scan dan daftar buku merah. kalau boleh nak scan awal nih utk tahu di mana letak duduknya janin kita samada di tempat yang betul atau di tempat yang tidak sepatutnya. Next biasanya minggu ke 18 hingga 21. masa ni dah boleh tengok jantina lelaki atau perempuan. biasanya doktor dah boleh tengok tahap kesihatan janin waktu ini dan akan ulang scan pada usia 31 minggu jika ada sebarang masalah. jika tak ada masalah pada janin maksudnya formation jantung ok dll jadi tak ada scan 31 minggu tu. tapi saya mesti buat pada waktu tu kerana ada history anak OKU sebelum ini jadi setiap anak selepas itu akan diwajibkan detail scan pada minggu 31. 

okeh kita berbalik pada cerita kepentingan kalsium utk hamil... sejauh mana kepentingan kalsium dalam kehamilan biasanya jarang diberi penekanan. biasa yang kita dengar ialah asid folik. adakah kalsium tidak memainkan peranan penting? 
Ketika perkembangan janin berlaku, kalsium diperlukan untuk membina tulang dan gigi yang kuat, jantung serta saraf berfungsi dengan sempurna dan juga membina otot yang sihat. selain dari itu ia berperanan utk mengawal degup jantung yang normal serta  membantu keupayaan darah utk membeku. 


Sejauh mana kepentingan kalsium dalam kehamilan?
pembentukan tulang janin memerlukan kalsium yang diambil dari tulang ibu. maka kekurangan bekalan kalsium ketika hamil menyebabkan kalsium si ibu sendiri terhakis, jisim tulang menyusut dan akan menjejaskan kesihatan ibu iaitu berisiko menghidap osteoporosis. tulang akan lemah, rapuh dan mudah patah. dikatakan kehamilan merupakan tempoh kritikal dimana ibu perlu mengambil lebih sumber kalsium utk mengelakkan kekurangan bekalan kalsium utk tumbesaran janin dan mengelakkan risiko osteoporosis di masa akan datang. jika bekalan kalsium langsung tidak mencukupi untuk menampung keperluan ibu dan janin maka kesihatan kedua2nya akan terjejas untuk jangkamasa panjang. 


Apakah tanda kekurangan kalsium berlaku ketika hamil? 
Dari pengalaman saya sendiri apa yang berlaku ialah kekejangan kaki yang biasanya berlaku ketika tidur waktu malam dan jika keadaan sejuk. selain dari itu merasa kebas dari pergelangan tangan hingga ke hujung jari-jemari. ini menyukarkan saya untuk menulis dalam tempoh yang lebih lama. 
Gigi mudah rosak dan mereput lebih2 lagi ketika memakan makanan keras seperti kekacang, liat seperti daging dll. selepas bayi lahir, hilang gigi sebatang. kalau 5 orang bayi dah lahir, hilang 5 batang... rongak gigi bila beranak ramai2. susah pula nak makan. lain2 kesan kekurangan kalsium boleh baca di sini

Mengapa Ostematrix menjadi pilihan hati?
- mengandungi vitamin D dan magnesium yang berfungsi utk penyerapan kalsium yang lebih optimum.
- sebatian calcium citrate kerana lebih mudah diserap oleh tubuh


okeh... sekarang sudah jelas kepentingan kalsium dalam tempoh kehamilan. jika sebelum ini kita sering tertumpu kepada perkembangan otak janin tapi kita lupa ada perkara asas yang tidak kurang pentingnya untuk perkembangan janin dan ibu untuk jangkamasa panjang.

sementara promosi ostematrix masih berlangsung anda boleh merebut peluang keemasan ini di sepanjang bulan MAC. owh yaa... selagi stok masih ada... cepat... cepat... cepat.. buat tempahan hari ini juga!

Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...