Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Makanan tambahan Shaklee dan keperluan ibu menyusu.

salam sejahtera salam 1 Malaysia dan selamat datang ke maipilihdotcom - rakan nutrisi anda.

apa khabar? saya masih lagi dalam tempoh berpantang tapi mcm tak berapa nak pantang. maklumlah bila siang tinggal berdua dengan baby kadang2 tak jadi kerja dibuatnya. dari segi pemakanan mmg tak ketat sangat dan selera nih tak boleh disekat2... haha... jenis tak sabar. ada ketikanya waktu makan pun tak tepat yang mana tak bagus biarkan perut kosong. walau bagaimanapun saya tak lupa mengalas perut dengan ESP dan Cinch Shake. Alhamdulillah disepanjang tempoh berpantang hingga kesaat ini mmg saya tak menghadapi masalah dan semoga kekal sihat... insya-Allah.

hari ini saya nak kongsi tentang kepentingan makanan tambahan utk ibu yang menyusukan bayi. berikut merupakan saranan makanan tambahan kepada ibu2 yang menyusukan diambil dari majalah Shaklee Today. boleh klik pada imej utk paparan lebih jelas.


Minggu yang lalu bayi saya genap usianya sebulan jadi seperti biasa saya ke klinik untuk mendapatkan suntikan vaksin. pemeriksaan ke atas ibu... saya laa tu... mendapati bacaan Hb cuma 11.3 (unit apa tak tau). bacaan ini berada pada kedudukan boarder saya rasa dan kalau boleh berada di bacaan 12 ke atas adalah lebih baik.

saya syorkan pengambilan vitalea ketika tempoh berpantang diambil secara konsisten dengan dos 2 biji sehari. ini bagi memastikan zat besi yang cukup untuk penghasilan semula sel darah merah akibat kehilangan dengan banyak ketika proses bersalin dan dalam tempoh awal berpantang. selain dari keperluan ibu, bekalan zat besi juga penting bagi penghasilan sel darah merah buat bayi.

kita tidak dapat menafikan keperluan pengambilan makanan tambahan kerana faktor2 luaran boleh mengganggu keseimbangan nutrisi walaupun diet harian kita mengikut piramid makanan. bagi saya sendiri rasa amat bersyukur kerana pengambilan supplement shaklee ketika tempoh berpantang banyak menyokong kesihatan saya untuk pulih kadar segera dan membekalkan nutrisi bagi menampung kekurangan dari segi kepelbagaian nutrisi yang boleh diambil dalam diet harian. kalaulah berpantang ketat seperti zaman mak2 terdahulu, mana mungkin saya dapatkan nutrisi penting yang lain hanya dari nasi dan berlaukkan ikan kering sahaja. mujur zaman sekarang ada supplement... syukur sangat.

okeh... malam makin lanjut. di lain kesempatan saya share info lagi ya... jangan lupa singgah di maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda...


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Member ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...