Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Panduan : 7 Kriteria protein soya yang berkualiti

salam sejahtera dan selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.

hari ini saya nak mengajak anda untuk mengetahui kriteria pemilihan protein soya yang baik untuk manfaat tubuh. saya percaya, ibu2 hamil pasti memilih soya di sepanjang tempoh kehamilan kerana mitosnya kalau banyak minum soya, kulit bayi putih melepak cantik mulus. ahaa.... tapi pada sudut lain pula, katanya kulit bayi yang ibunya mengamalkan soya akan jadi sensitif dan mudah diserang ekzema. Inilah perbezaan unik pada ESP Shaklee yang mana hasilnya terbukti berkesan, selamat dan sentiasa semulajadi. ibu2 hamil dan menyusukan yang beriya2 nak mendapatkan kulit bayi yang cantik dan tak mengundang masalah sila laa pertimbangkan pengambilan soya yang berkualiti setanding dengan harganya.






  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik ~ Kenapa  mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  2. kacang soya tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya..kacang soya yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzim dll. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol-Alkohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alkohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc.. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan - Amino acids sgt sensitif dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium berbanding Shaklee.
okeh lah... tak hairanlah kalau ESP nih menjadi pilihan ramai sebab penyediannya so special dan sangat teliti untuk menjaga kualiti nutrisi yang terkandung di dalamnya. anda berhak mendapat khasiat dalam setiap sen yang anda laburkan. jadi pilihlah soya terbaik dari segi penghasilan dan keberkesanannya. 

dapatkan ESP  beli 6 percuma 1 disepanjang Mac ini. 
okeh all... jumpa lagi ya... senyum selalu... daaa...



Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

ESP & 9 asid amino perlu

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.
sebelum bacaan lanjut, saya mohon anda sedekahkan Al-Fatihah buat penumpang MAS MH370. setakat ini masih tiada apa2 petunjuk penemuan pesawat. Al-fatihah.

hari ini saya ingin berkongsi tentang kepentingan protein dalam tubuh. Protein terbina dari asid amino. terdapat 23 jenis asid amino tetapi 9 darinya merupakan asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diambil dari diet harian atau makanan tambahan. tidak seperti nutrisi lain, badan kita tidak dapat menyimpan bekalan asid amino untuk kegunaan masa hadapan, maka dengan itu ia mesti diambil pada setiap hari melalui diet harian dan makanan tambahan. Pengambilan protein yang lengkap mengandungi 8(9) asid amino penting diperlukan untuk membina tisu tubuh.

Untuk membolehkan badan kita mensintesis protein dengan efektif, kesemua asid amino penting mestilah hadir dalam nisbah yang betul. Berikut adalah senarai asid amino penting untuk tubuh
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Phenylalanine
- Threonine
- Tryptophan
- Valine
- Isoleucine
- Histadine (hanya untuk kanak2 dan bayi)


Tahukah anda keperluan protein seseorang berbeza dari yang lain?
Keperluan protein berbeza antara satu sama lain bergantung kepada faktor usia dan berat badan. usia muda memerlukan lebih banyak protein. cadangan pengambilan protein menggunakan faktor berikut :

Usia            Faktor
1 - 3            0.82
4 - 6            0.68
7 - 10          0.55
11 - 14        0.45
15 - 18        0.40
19 +            0.36

Contoh cara pengiraan ialah
Usia saya 37 tahun maka faktornya 0.36. berat saya dalam pound ialah 121 pound.
pengiraan : 0.36 x 121 = 43g protein keperluan harian.

100g dada ayam membekalkan 30 - 35g protein, secawan yogurt membekalkan 12g, segelas susu dan dua keping biskut gandum membekalkan 14g protein.

Dapatkah anda tentukan berapa keperluan protein harian anda? Jika anda tidak dapat memenuhi keperluan protein dari diet harian, saya cadangkan pengambilan ESP untuk memenuhi keperluan protein tubuh anda.


Dapatkan ESP beli 6 percuma 1 hanya di maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...