Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

ESP & 9 asid amino perlu

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.
sebelum bacaan lanjut, saya mohon anda sedekahkan Al-Fatihah buat penumpang MAS MH370. setakat ini masih tiada apa2 petunjuk penemuan pesawat. Al-fatihah.

hari ini saya ingin berkongsi tentang kepentingan protein dalam tubuh. Protein terbina dari asid amino. terdapat 23 jenis asid amino tetapi 9 darinya merupakan asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diambil dari diet harian atau makanan tambahan. tidak seperti nutrisi lain, badan kita tidak dapat menyimpan bekalan asid amino untuk kegunaan masa hadapan, maka dengan itu ia mesti diambil pada setiap hari melalui diet harian dan makanan tambahan. Pengambilan protein yang lengkap mengandungi 8(9) asid amino penting diperlukan untuk membina tisu tubuh.

Untuk membolehkan badan kita mensintesis protein dengan efektif, kesemua asid amino penting mestilah hadir dalam nisbah yang betul. Berikut adalah senarai asid amino penting untuk tubuh
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Phenylalanine
- Threonine
- Tryptophan
- Valine
- Isoleucine
- Histadine (hanya untuk kanak2 dan bayi)


Tahukah anda keperluan protein seseorang berbeza dari yang lain?
Keperluan protein berbeza antara satu sama lain bergantung kepada faktor usia dan berat badan. usia muda memerlukan lebih banyak protein. cadangan pengambilan protein menggunakan faktor berikut :

Usia            Faktor
1 - 3            0.82
4 - 6            0.68
7 - 10          0.55
11 - 14        0.45
15 - 18        0.40
19 +            0.36

Contoh cara pengiraan ialah
Usia saya 37 tahun maka faktornya 0.36. berat saya dalam pound ialah 121 pound.
pengiraan : 0.36 x 121 = 43g protein keperluan harian.

100g dada ayam membekalkan 30 - 35g protein, secawan yogurt membekalkan 12g, segelas susu dan dua keping biskut gandum membekalkan 14g protein.

Dapatkah anda tentukan berapa keperluan protein harian anda? Jika anda tidak dapat memenuhi keperluan protein dari diet harian, saya cadangkan pengambilan ESP untuk memenuhi keperluan protein tubuh anda.


Dapatkan ESP beli 6 percuma 1 hanya di maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...