Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Masalah berat badan ibu yg menyusukan bayi kini boleh diatasi

berita ini bakal membuat ibu2 yang menyusukan bayi menguntum senyum. masakan tidak... selalunya ibu2 yang masih giat memperjuangkan penyusuan mengeluh dengan masalah penambahan berat badan yang mencanak2. orang kata jangan sekat makan kala masih menyusukan nanti tak cukup zat. mmg betul tapi apa2 pun kena laa pantau dan kawal juga pengambilan makanan harian tu kan. berusahalah mendapatkan gizi seimbang supaya kesihatan anak dan ibu seimbang juga.... mmg comel anak2 yang tembam... ibu pun sama naik bagai di pam2... hehehe... gurau ajer jangan mare... alhamdulillah masa menyusukan anak2 dulu tak pernah laa pulak naik berat badan.

info nih saya petik setelah dari sini tapi saya translate laa senang sket ibu2 nak baca bahasa ibunda... hehehe... jom ibu2 senyum sampai ke telinga baca sesama...

ScienceDaily (12 MAC 2009) - Meningkatkan pengambilan kalsium mendorong penurunan berat badan, mengikut kajian yang disiarkan dalam isu terbaru Journal Pemakanan British, tetapi hanya pada orang yang kekurangan kalsium dalam diet harian.

Angelo Tremblay dan pasukannya di Fakulti Perubatan Université Laval, telah membuat penemuan di dalam program 15 minggu penurunan berat badan yang dijalankan ke atas wanita yang obes. Para sukarelawan mengambil secara purata kurang daripada 600 mg kalsium setiap hari, manakala pengambilan harian yang disyorkan adalah 1000 mg. Di samping itu untuk mematuhi diet kalori yang rendah, wanita telah diarahkan untuk mengambil dua tablet sehari yang mengandungi sama ada sebanyak 1200 mg kalsium atau plasebo. Orang-orang yang mengambil tablet kalsium kehilangan hampir 6 kg sepanjang program ini, berbanding dengan 1 kg bagi wanita dalam kumpulan kawalan/piawai.

"Hipotesis kami adalah bahawa otak boleh mengesan kekurangan kalsium dan mengakibatkan rangsangan terhadap pengambilan makanan secara berlebihan, yang mana sangat bercanggah dengan mana2 program penurunan berat badan," kata Angelo Tremblay, pemegang Kerusi Penyelidikan Kanada Alam Sekitar dan Imbangan Tenaga . "Pengambilan kalsium yang cukup seolah-olah menyekat keinginan untuk makan lebih banyak," katanya.

Pengambilan kalsium yang mencukupi adalah penting untuk memastikan kejayaan mana-mana program penurunan berat badan. Menurut penyelidik, lebih daripada 50% wanita gemuk yang datang ke klinik yang dikendalikan oleh pasukan kajian beliau tidak mengambil pengambilan harian yang disyorkan.

Profesor Tremblay dan pasukannya mengkaji hubungan antara kalsium dan obesiti selama beberapa tahun. Penemuan pertama mereka yang diterbitkan pada tahun 2003, menunjukkan bahawa wanita yang mengamalkan diet kurang kalsium mempunyai lebih banyak lemak badan, ukur lilit pinggang yang lebih besar, dan paras kolesterol "jahat" yang lebih tinggi daripada orang-orang yang mengamalkan jumlah kalsium yang sederhana atau besar. Kajian yang kedua menunjukkan bahawa ramai orang yang didapati mengurangkan pengambilan produk tenusu sepanjang tempoh enam tahun, berat dan lemak badan mereka meningkat dan ukur lilit pinggang mereka juga lebih besar. Pada tahun 2007, Angelo Tremblay dan pasukannya telah menubuhkan hubungan langsung antara kalsium dan profil risiko kardiovaskular yang lebih rendah di kalangan pelaku diet.
*****Retail price : RM296


semoga perkongsian ini memberi manfaat pada anda. sebarang pertanyaan lanjut boleh emailkan kepada saya di bibimie@gmail.com atau menghubungi saya di talian 0127640760 untuk membuat pesanan. jumpa lagi di lain entry... daa...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...