Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Risiko strok terkawal & tidak terkawal

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.

jika di entry yang lalu kita telah ketahui tentang jenis2 strok dan kesan2nya, kali ini mari kita lihat siapa yang berisiko terhadap serangan strok dan pencegahannya.


Faktor2 yang berisiko terhadap serangan strok terbahagi kepada dua iaitu faktor yang boleh dikawal serta faktor yang tak boleh dikawal. 

Faktor-faktor risiko yang boleh dikawal:

 • Tekanan darah tinggi (hipertensi): tekanan darah tinggi, bacaannya 140/90 atau lebih besar, adalah faktor risiko utama bagi strok. Apabila darah menolak terlalu kuat terhadap dinding arteri, ia boleh melemahkan mereka dan akhirnya membawa kepada strok. Dewasa perlu berusaha untuk mengekalkan tekanan darah mereka di bawah 140/90, yang mana bacaan ideal adalah 120/80 atau lebih rendah.
 • Aterosklerosis: plak lemak yang terbina di dalam dinding arteri akan menyekat atau menyempitkan salur darah.
 • Penyakit jantung: Penghidap penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, cardiomyopathy yg diluaskan, dan penyakit jantung yang lain berisiko strok yang lebih tinggi, berbanding dengan mereka yang mempunyai jantung yang normal.
 • Kolesterol tinggi: Lebihan kolesterol meninggikan peluang seseorang mendapat penyakit jantung dan aterosklerosis. Kolesterol tinggi menyumbang kepada pembentukan plak di dalam arteri, yang boleh menyekat aliran darah ke otak dan menyebabkan strok.
 • Merokok atau penggunaan tembakau : Merokok merendahkan tahap oksigen dalam darah, memaksa jantung bekerja lebih kuat dan membolehkan pembentukan darah beku lebih mudah. Asap rokok juga boleh memburukkan lagi aterosklerosis. perokok mempunyai dua kali risiko strok sebagai bukan perokok.
 • Fibrilasi atrium (Afib): degupan jantung yang tidak teratur berpeluang lima kali ganda lebih kemungkinan untuk mempunyai strok. dua ruang bahagian atas jantung mudah mengalami kegagalan tanpa diduga, yang membolehkan darah terkumpul di jantung. Darah yang dikumpulkan boleh membentuk gumpalan yang bersambung dengan otak dan menyebabkan strok.
 • Diabetes: Pesakit diabetes menghadapi risiko yang lebih tinggi strok kerana mereka sering mempunyai masalah kesihatan yang lain dan faktor-faktor risiko strok, termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan penyakit jantung.
 • Berat badan berlebihan atau obesiti: berat bertambah seiring dengan tidak aktif, meningkatkan peluang tekanan darah tinggi atau kencing manis.
 • Gangguan darah: gangguan darah seperti anemia yang teruk, boleh menyebabkan strok jika tidak dirawat.
 • Alkohol yang berlebihan: Beberapa penyelidikan telah dikaitkan terlalu banyak alkohol untuk peningkatan risiko strok. 
 • Dadah: Ubat-ubatan tertentu, seperti antikoagulan, boleh meningkatkan risiko strok. Pil perancang kelahiran meletakkan sesetengah wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk strok, terutamanya jika mereka berumur 35 tahun atau mempunyai tekanan darah tinggi, kencing manis, atau kolesterol tinggi, atau jika mereka merokok. Dadah seperti kokain, heroin, atau amfetamin juga menyumbang kepada faktor-faktor berisiko.


Faktor-faktor risiko yang tidak terkawal:

 • Umur: Strok boleh berlaku pada sebarang usia, walaupun pada kanak-kanak, tetapi ia menjadi lebih biasa apabila seseorang meningkat umur. Bagi setiap dekad selepas umur 55 tahun, peluang strok meningkat dua kali ganda.
 • Jantina: Strok lebih biasa di kalangan lelaki, tetapi wanita membentuk lebih separuh daripada julah kematian akibat strok.
 • Bangsa: Afrika-Amerika lebih cenderung untuk mati dari strok daripada orang kulit putih, sebahagiannya kerana Afrika-Amerika mempunyai risiko yang lebih tinggi tekanan darah tinggi, kencing manis, dan obesiti.
 • Sejarah keluarga: risiko strok meningkat jika ibu bapa seseorang, nenek, atau adik-beradik telah mengalami strok atau jika ahli keluarga mempunyai serangan jantung pada usia yang awal.
 • Serangan strok atau serangan jantung terdahulu: Risiko strok kedua adalah lebih tinggi jika seseorang telah mengalami strok atau serangan jantung terdahulu.
 • Serangan iskemia sementara (TIA): TIA, yang kadang-kadang dipanggil "mini strok," boleh menjadi pelopor kepada strok iskemia. TIA berpunca daripada terputus sementara bekalan darah ke otak. Tanda-tanda yang serupa dengan strok sebenar, tetapi biasanya berlangsung hanya beberapa minit atau jam, tanpa sebarang kesan berkekalan. Tetapi ia adalah satu tanda amaran yang serius. orang-orang yang mengalami "mini strok" akan lebih mudah mendapat serangan strok yang lebih teruk.
 • Keabnormalan Arteri: Peluang strok berdarah meningkat jika seseorang mempunyai bonjolan di kawasan lemah dinding arteri. Kecacatan arteriovenous (sambungan yang tidak normal antara arteri dan vena) adalah satu lagi faktor risiko untuk strok berdarah.
Apakah langkah pencegahan dan peranan makanan tambahan dlm mengatasi kebarangkalian serangan strok? kita sambung di entri seterusnya.


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
 Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...