Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Selera makan dan alahan di awal kehamilan

salam sejahtera dan selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.
apa perkembangan ibu hamil hari ini ya? hope sihat dan gembira di sepanjang tempoh kehamilan. hari ini saya nak share testimoni set utk ibu hamil yang masih dalam fasa trimester pertama. 

Cik pau hamil ke? haha... cepu emas sangat soalan tu. nanti saya cek ya. sejak kebelakangan ni rasa mual2 tapi tak cek lagi adakah positif hamil atau tidak. period pulak masih tak datang menjengah. suspend juga nih. yang last masa hamil tahun lepas, walaupun tiada masalah mual, muntah semua tu tapi selera makan tak berapa nak ada. perut lapar tapi tak ada selera nak makan. yang saya nak makan cuma buah2an dan sayur2an. yang saya perasan sejak kehamilan pertama lagi mmg tekak nak cari sayur.. sup sayur ker... sayur goreng ker... nak sayur banyak dan minum pun nak air jus... air buah... owh... masa anak kedua jer saya gila nak minum teh ais dan ABC... pergi kedai pun mintak itu jerk lah... kalau tak ABC... mesti teh ais. 

saya nak share testimoni lama saya nih. umur kehamilan dengan customer nih agak hampir sama laa... seorang customer sms bertanyakan set hamil. katanya mual, muntah tak tahan alahan. saya fikir biasa2 jerk... rupanya tahap teruk juga sampaikan terpaksa ambil cuti. kalau kena warded tu dah kira kronik dah tu. mungkin dia cuma berehat di rumah. tapi yer lah kan kalau dok rumah tapi melepek jerk tak syok jugak kan. 

nasib baik stok chew vit c saya masih ada at least boleh buat hilangkan mual tu. mcm ganti makan asam kecut laa.. aha... ok jugak chew vit C nih masuk dalam set awal kehamilan. rasa mcm nak loya jerk kemam sebiji.... nak loya jerk kemam sebiji... ok laa kan nak bagi hilang rasa meloya tu. lebih berkhasiat dari makan asam masin. so saya bagi customer set nih... kecuali vit C 500mg tu lah saya gantikan dengan chew vit C. 



Selepas seminggu saya kembali bertanya khabarnya. dengan happy dia menjawab sms saya.


Alhamdulillah.... happy dapat tolong Milin tapi setiap penyembuhan tu datang dari Allah juga. bagi saya alahan ibu hamil nih mmg tak boleh pandang ringan juga takut menjejaskan kesihatan ibu dan ibu jadi stress. tak bagus untuk baby dalam kandungan tu kan. customer nih mujur sebulan setengah jer. kawan saya sampai 3 bulan duduk hospital pada awal kehamilan. mesti bosan kan... huhuhu... moga tak diuji mcm nih lah dan yang pasti setiap ujian yang Allah beri tu hanya untuk mereka yang mampu menanggungnya... Insya-Allah.

okehlah... nasihat saya agar Milin dan ibu2 diluar sana kalau ada selera makan tu sila2 laa kawal. bukan apa, takut terlebih naik beratnya nanti nurse marah pulak ker kan... haa... takut jerk laa... lagi satu kalau kita over weight nanti takut payah nak turun masa dalam pantang. so makan ikut keperluan laa ya...

aa... next entry saya citer tentang biz laa pulak. hoho... asik citer vitamin jerk kan. ada berita gembira dan peluang untuk anda di luar sana. esok ker.. bebila free saya share. semoga kita jumpa lagi di next entry. jgn lupa singgah di maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda...

adiosss...


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...