Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Serangan Stroke dan kesannya

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda
terima kasih kerana sudi singgah menggali info di sini. hari ini saya nak kongsikan info mengenai strok.

Pada awal bulan ini saya dikejutkan dengan berita serangan strok oleh salah seorang sahabat lama saya di bangku sekolah. katanya beliau berada dalam keadaan stress dan tiba2 tumbang di satu lokasi kerana ketika kejadian beliau sedang menjalani tugasan luar. beliau mengalami lumpuh sebelah kiri dan kini menjalani fisioterapi di hospital. sebelum saya bercerita lebih lanjut mari kita kenali apa itu strok.

Strok boleh berlaku jika aliran darah yang membawa oksigen ke bahagian otak tersekat/disekat. Tanpa oksigen, sel2 otak mulai mati selepas beberapa minit. Strok boleh menyebabkan kerosakan otak berpanjangan serta meninggalkan kecacatan jangka panjang malah boleh menyebabkan kematian sekiranya lambat dirawat. Terdapat dua jenis strok iaitu
Strok kadang-kadang boleh menyebabkan kurang upaya sementara atau kekal, bergantung kepada berapa lama otak kekurangan aliran darah dan bahagian terjejas. Komplikasi mungkin termasuk:


  • Lumpuh atau kehilangan pergerakan otot. Anda boleh menjadi lumpuh di sebelah badan anda, atau kehilangan kawalan otot tertentu, seperti yang terdapat pada sebelah muka anda atau satu lengan. Terapi fizikal boleh membantu anda kembali ke aktiviti dihalang oleh lumpuh, seperti berjalan, makan dan berpakaian.
  • Kesukaran bercakap atau menelan. Strok boleh menyebabkan anda kurang kawalan otot di mulut dan gerakan tekak untuk menelan, sehingga sukar bagi anda untuk bercakap dengan jelas, menelan atau makan. Anda juga mungkin mengalami kesukaran dengan bahasa (afasia), termasuk pengucapan atau ucapan pemahaman, membaca, atau menulis. 
  • Kehilangan ingatan atau kesukaran berfikir. Ramai orang yang mempunyai strok mengalami kehilangan ingatan. mungkin juga menghadapi kesukaran untuk berfikir, membuat pertimbangan, pemikiran dan memahami konsep.
  • Masalah emosi. Orang yang mempunyai strok mungkin menghadapi kesukaran mengawal emosi mereka, atau mereka boleh mengalami kemurungan.
  • Kesakitan. Orang yang mempunyai strok mungkin mempunyai sakit, kebas atau sensasi pelik yang lain di bahagian-bahagian tubuh mereka akibat strok. 
  • Sensitif kepada perubahan suhu terutama sejuk melampau. Komplikasi ini biasanya terjadi beberapa minggu selepas serangan strok. sakit itu disebabkan oleh masalah di dalam otak anda, dan bukannya kecederaan fizikal.
  • Perubahan dalam tingkah laku dan keupayaan penjagaan diri. Orang yang mengalami strok mungkin menjadi rendah diri dan kurang bersosial atau lebih impulsif. Mereka mungkin memerlukan bantuan utk kerja-kerja harian.
siapakah yang berisiko mengalami serangan strok? saya sambung dlm entri seterusnya ya....
adiosss...


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
 Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...