Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Kekayaan vs kesihatan... ubat vs vitamin

Selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.

sedang saya membelek2 entry terdahulu di blog puan cery... terjumpa satu entry yang menarik utk dikongsikan dengan pembaca. jom sama2 baca... semoga menjadi panduan buat kita semua...

Saya bukannya doktor yer ..dan saya bukan jual ubat... Saya di sini hanya berkongsi suplemen semulajadi pilihan saya... Shaklee adalah vitamin natural... jadi sebarang supplemen yang dicadangkan adalah berdasarkan apa yg badan perlukan..Vitamin ni hanya sebagai tambahan memenuhi ruang kosong dlm bdn..Dan vitamin ni juga sebagai salah satu langkah2 berjaga.. mencegah.. prevention is better than cure.. cumanya sebagai manusia biasa.. kita tak nampak betapa bernilainya harga sebuah kesihatan..lebih suka mkn ubat bila sakit..... kan kan kan..

ni saya petik sebahagian kata2 Irfan Khairi (jutawan online tu)..
Kekayaan atau kesihatan yang penting? Pastinya ramai akan kata, kesihatan lagi penting. Tapi sering kali, kita hanya mengambil berat tentang kesihatan kita apabila kita jatuh sakit. Bila tak sakit, mungkin berbagai aktiviti gaya hidup yang kurang sihat kita amalkan- seperti merokok, makan berlebihan, minum minuman yang manis dan sebagainya. Apabila jatuh sakit, baru lah kita akan tersedar dan pantang untuk menjaga kesihatan.Menjaga kesihatan harus bermula daripada awal sebelum terlewat. Dengan kesihatan yang terjaga, kita juga dapat menjaga kewangan kita pada kos-kos perubatan yang sering menelan beribu ringgit.

cuba baca apa yg doktor kwn saya ni cakap...




Rafaliah Yusopjust nak share dgn kwn2 semua..ni kisah kwn sy yg kena minor strok recently..2 bln tak g keja sbb bdn terlalu lemah dan bila ckp kat fon dgn dia, mmg semput2 je suaranya. sy syorkan vivix, tp beliau mempunyai kekangan, so beliau amik fiberplan je. doc diagnose beliau as high blood pressure. tp beliau ade satu mslh lg iaitu sakit kt belakang kepala. bila mkn ubat darah tggi, ok, kepala tk sakit, bila tk mkn sakit balik. jadinya last wk beliau buat full medical checkup, doc kata ade blood clog kat kepala beliau. so, beliau bgtau doc yg beliau ade consume supplement Shaklee. nak tau doc kata ape?
"u better amik supplement berbanding ubat yg i bg ni. sbb ubat ni ada drugs, so lama-kelamaan byk drugs dlm bdn u n eventually will effect ur kidney pulak. i will stop this high blood pressure medicine, u just continue with whatever supplement yg u mkn. supplement for prevention is better"dan beliau sgt teruja bila doc ckp kat beliau camtu.. so, prevention is better than cure yea..:-)


*********************************************************************************

saya tak mahu komen banyak kalau doktor sendiri dah cakap mcm tu. sebaik2nya get 2nd or 3rd opinion. at least we have 2nd or 3rd chance to survive... pernah tak baca kisah norma dan talib di blog moon? selepas keluar dari hospital, rawatan kanser yang dibuat keatas norma cuma dengan supplement... alhamdulillah menunjukkan kesan2 positif. sebab tu saya kata tadi... hidup jangan terlalu rigid. sometimes kita perlukan perubahan mengikut arus keadaan... cumanya kalau dah jatuh sakit baru nak mencari penawar mmg ambil masa sikit utk sembuh... semoga kita sama2 memanfaatkan yang 5 sebelum datang yang 5... sekian.

Cik Pau (846053)
012.764.0760 | bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...