Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

"Portable nebulizer" untuk pesakit asma

salam sejahtera dan selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.

apa khabar? semoga kekal cergas di bulan puasa ini... maklumlah Shaklee kan ada... haha..
hari ini saya nak share tentang portable nebulizer. saya bukanlah wakil penjual dan ini bukan iklan berbayar. ahli keluarga saya tiada yang menghidap asma setakat ini cuma anak2 saya dulu waktu masih bayi agak kerap amik neb. faham2 sajalah budak2 bukan suka kena neb. alhamdulillah tak berpanjangan sampai dah umur 2 tahun ni tak ada ambil neb lagi.

asma ni serangannya tak tentu waktu. kata kawan saya, anaknya tak boleh salah makan nanti asma pun menyerang. kadang kita susah juga nak kawal pemakanan anak2 ni sebab tak pantau 24 jam depan mata. kalau di sekolah / taska kita tak tau dia makan apa. jadi untuk yang kerap travel mcm kawan saya ni, portable nebulizer ni sangat penting di saat2 kecemasan. manalah tau susah nak cari klinik ke masa dalam perjalanan jauh. jadi alat ni memang sangat penting.


satu lagi yang saya nak kongsikan ialah tentang pemilihan ubat utk kegunaan neb ini. at least kita kena tau yang mana selamat untuk digunakan. terdapat dua jenis iaitu bronchodilator dan satu lagi mengandungi steroid iaitu pulmicort. kedua2nya mencairkan kahak tapi yang mengandungi steroid akan ada kesan sampingan. ada satu lagi namanya atrovent yang bertindak untuk menghalang alergy seperti alergi kepada habuk, bulu, dll. menurut kawan saya lagi, penggunaannya boleh digabungkan iaitu bronchodilator + atrovent. biasanya kalau saya bawa anak utk neb, doktor akan bg preskripsi ventolin (tiada steroid)

untuk langkah pencegahan pula saya cadangkan pengambilan supplement berikut :

Omega guard : untuk mengawal keradangan
vit C : utk mengelakkan jangkitan dan menjaga kesihatan peparu
garlic : bertindak sebagai antibiotik
nutriferon : merangsang sel agar imun terhadap penyakit






untuk mendapatkan set asma bagi orang dewasa boleh klik di sini




berikut pula adalah set asma bagi kanak2



sehingga bertemu lagi di lain entry...


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...