Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Tips : 10 makanan terbaik untuk mengawal stress

Salam sejahtera dan selamat datang ke maipilihdotcom ~ rakan nutrisi anda.Kalau sebelum ini saya kongsikan tips 10 makanan terbaik untuk kulit sempurna, kali ini saya kongsikan tips 10 makanan terbaik untuk mengawal stress. jika anda mampu memenuhi diet harian yang seimbang, mungkin tiada masalah untuk mengamalkannya. bagi anda yang inginkan sesuatu yang ringkas, saya sangat mengesyorkan pengambilan makanan tambahan Shaklee yang terbukti berkesan, selamat dan semulajadi. Jom kita tengok makanan apakah yang diperlukan untuk mengawal stress.


1. Beras perang - sumber terbaik vitamin B yang penting untuk fungsi kesihatan jantung, meningkatkan kecekapan sistem imun, otak dan juga menenangkan fikiran. Khasiat dalam beras perang boleh membantu mencegah tercetusnya tekanan mencegah pelbagai jenis kecelaruan perasaan. Jika anda sering mengalami perasaan tidak menentu, cuba amalkan beras perang dalam diet anda dan nikmati kehidupan bebas tekanan.

2. Bayam - penuh dengan Vitamin A, C dan B-vitamin dan kaya dengan kalium, kalsium, fosforus dan magnesium, yang membantu mengurangkan hormon tekanan dalam badan, menstabilkan mood dan membuat anda berasa lebih baik.

3. Salmon - makanan berkhasiat tinggi asid lemak Omega-3. Bertindak meningkatkan bahan kimia untuk otak mentafsir rasa gembira seperti serotonin dan membantu mengawal hormon tekanan seperti adrenalin dan kortisol. Selain itu, Omega-3 membantu meningkatkan fungsi otak anda. Jika anda tidak suka salmon, pilih ikan berminyak seperti sardin, tuna dan ikan kembung.

4. Teh hijau - mengandungi antioksidan yang kuat seperti polifenol, catechin dan flavonoid, dan mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain. Amalan meminum teh hijau memberi kesan menenangkan pada minda dan badan anda seterusnya dapat membantu mengurangkan tekanan.

5. Avokado - dalam bahasa Indonesianya alpukat. Alpukat merupakan sumber protein, mineral, vitamin E dan vitamin C. Ia juga mengandungi kalium, serat dan lemak yang sihat. Ia membantu mengekalkan sel-sel saraf dan sel-sel otak yang sihat dan membantu untuk mengurangkan tekanan anda. Selain itu, avokado boleh membantu  mengawal paras kolesterol darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

6. Blue berry - kaya dengan vitamin E dan vitamin C, mangan dan magnesium, yang membantu dalam mengurangkan tahap tekanan. Mengamalkannya juga dapat membantu melawan insomnia, kemurungan dan gangguan mood yang lain. Oleh kerana kandungan yang kaya dengan serat dan tahap kalori yang rendah, ia juga membantu dalam penurunan berat badan.

7. Oren - kaya dengan vitamin C, vitamin A dan vitamin B. Mereka membantu melawan radikal bebas yang berkaitan dengan tekanan dan penyakit jantung. Salah satu cara terbaik untuk menikmati khasiat buah oren adalah untuk minum segelas jus oren segar setiap hari. jus oren akan membantu anda melawan tekanan dalam masa yang singkat.

8. Cokelat gelap -  kaya dengan magnesium, mineral penting untuk melawan kelesuan, tekanan, cepat marah dan juga kemurungan. Pilih samada susu coklat atau pencuci mulut coklat gelap setiap kali anda rasa tertekan. Ia akan mengurangkan tahap tekanan anda dan meningkatkan mood anda.

9. Badam - mengandungi vitamin E, B2, zink, magnesium dan lemak yang sihat. Selain itu, badam merupakan sumber serat yang sangat baik.  Jika anda tidak mahu makan badam, anda boleh mengunyah pistachios atau walnut untuk meningkatkan tenaga dan mengurangkan tekanan anda.

10. Susu - kaya dengan kalsium, vitamin A, D, protein dan antioksidan, yang membantu memerangi radikal bebas yang dapat dikeluarkan apabila anda berasa tertekan. Segelas susu panas boleh membantu anda bertenang dalam masa yang singkat. Jika anda mengalami tekanan yang berkaitan dengan insomnia, cuba minum segelas susu panas sebelum masuk tidur dan anda akan mendapati tidur yang lebih nyenyak. Jika anda tidak minum susu, pertimbangkan untuk memakan yougurt atau pengambilan makanan tambahan seperti Ostematrix.

Nah... walaupun anda berjaya mengawal tekanan hanya dengan pengambilan makanan yang tersebut di atas tetapi jangan lupa untuk bersenam setiap hari. berjalan adalah cara yang terbukti untuk melawan tekanan. Semoga kita berjaya menguruskan tekanan dengan baik dan berkesan supaya tidak mendatangkan masalah kesihatan yang berpunca dari tekanan di kemudian hari.

creditFauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...