Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Cegah 19 penyakit dengan minyak ikan Omega-3

Selamat datang ke maipilih.com ~ rakan nutrisi anda.

Jika entry terdahulu saya kongsikan keistimewaan minyak ikan omega-3 yang terkandung dalam Omega Guard, hari ini saya kongsikan manfaat pencegahan penyakit dengan omega guard. 


Cegah 19 penyakit dengan minyak ikan Omega-3


Minyak ikan omega-3 berupaya mencegah

1. kolesterol yang tinggi

Orang2 Eskimo, mendapat jumlah asid lemak omega-3 yang tinggi dari ikan berlemak. Mereka juga cenderung mengalami peningkatan HDL kolesterol dan trigliserida (lemak dalam darah) menurun. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan tahap trigliserida. 

2. Tekanan darah tinggi

Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa diet yang mengandungi asid lemak Omega-3 mengakibatkan tekanan darah lebih rendah. Analisa 17 kajian klinikal menggunakan makanan tambahan minyak ikan mendapati bahawa mengambil 3 atau lebih gram minyak ikan setiap hari boleh mengurangkan tekanan darah pada penghidap tekanan darah tinggi yang tidak dirawat. Dos yang tinggi, bagaimanapun, hanya boleh diambil di bawah arahan doktor.

3. Penyakit jantungPeranan asid lemak omega-3 dalam penyakit kardiovaskular telah diakui keberkesanannya. Salah satu cara yang terbaik untuk membantu mencegah penyakit jantung adalah dengan pengambilan makanan yang rendah lemak tepu dan makan makanan yang kaya dengan lemak monotaktepu dan politaktepu (termasuk omega-3). Bukti klinikal menunjukkan bahawa EPA dan DHA (asid eicosapentaenoic dan asid docosahexaenoic, 2 omega-3 asid lemak yang ditemui dalam minyak ikan) membantu mengurangkan faktor-faktor risiko untuk penyakit jantung, termasuk kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Minyak ikan telah terbukti menurunkan kadar trigliserida (lemak dalam darah), dan untuk menurunkan risiko kematian, serangan jantung, stroke, dan irama jantung yang tidak normal pada orang yang sudah mengalami serangan jantung. Minyak ikan juga membantu mencegah dan merawat aterosklerosis (pengerasan arteri) dengan melambatkan atau menghalang pembentukan plak dan darah beku, yang dapat menyumbat pembuluh darah.

Kajian populasi besar menunjukkan bahawa omega-3 dalam diet, terutamanya daripada ikan, membantu melindungi daripada serangan strok yang disebabkan oleh pemendapan plak dan darah beku dalam arteri yang membawa darah kepada otak. 

4. Diabetes

Penghidap diabetes sering mempunyai trigliserida tinggi dan paras HDL yang rendah. Asid lemak Omega-3 dari minyak ikan dapat membantu trigliserida dan apoprotein (penanda diabetes) yang lebih rendah, dan meningkatkan HDL, jadi pengambilan makanan atau mengambil makanan tambahan minyak ikan boleh membantu pesakit diabetes. Satu lagi jenis Omega-3 asid lemak, ALA (dari flaxseed, misalnya) mungkin tidak mempunyai manfaat yang sama dengan minyak ikan. 

5. Rheumatoid arthritis

Kebanyakan kajian klinikal yang menguji suplemen omega-3 untuk artritis telah memberi tumpuan kepada artritis reumatoid (RA), penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan pada sendi. Beberapa kajian kecil telah mendapati bahawa minyak ikan membantu mengurangkan gejala RA, termasuk sakit sendi dan kekakuan pagi. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai RA yang mengambil minyak ikan mungkin dapat menurunkan paras bukan steroid ubat anti-radang (NSAID). Walau bagaimanapun, tidak seperti ubat, minyak ikan hanya untuk merawat gejala. Kerosakan sendi masih berlaku.

Kajian makmal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan Omega-3 asid lemak (dan rendah keradangan asid lemak omega-6) boleh membantu pesakit osteoarthritis, walaupun kajian lebih lanjut diperlukan. Ia mampu merawat kekakuan sendi dan kesakitan, meningkatkan kekuatan pegangan, dan meningkatkan kecepatan berjalan pesakit osteoarthritis. Bagi sesetengah orang, gejala menjadi lebih buruk sebelum mereka bertambah baik. Ini dikatakan krisis penyembuhan. 

percubaan klinikal membuktikan omega-3 melegakan kesakitan pada pesakit RA atau sakit sendi yang disebabkan oleh penyakit radang usus dan nyeri haid (dysmenorrhea). Keputusan menunjukkan bahawa omega-3 asid lemak, bersama-sama dengan terapi konvensional dapat membantu melegakan sakit sendi. 

6. Sistemik lupus eritematosus (SLE)

Beberapa kajian kecil menunjukkan bahawa EPA dan minyak ikan boleh membantu mengurangkan gejala lupus, keadaan autoimun dicirikan oleh keletihan dan sakit sendi. Walau bagaimanapun, 2 kajian mendapati minyak ikan mempunyai kesan ke atas lupus nefritis (penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh lupus, komplikasi yang sering dihadapo oleh pesakit SLE).

7. Osteoporosis

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu meningkatkan kadar kalsium dalam badan dan meningkatkan kekuatan tulang, walaupun tidak semua hasilnya positif. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang tidak mendapatkan cukup sesetengah asid lemak perlu (terutamanya EPA dan asid gamma-linolenik [GLA], omega-6 asid lemak) lebih cenderung mengalami kehilangan jisim tulang berbanding mereka yang mempunyai asid lemak pada tahap normal. Dalam kajian ke atas wanita melebihi umur 65 dengan osteoporosis, mereka yang mengambil EPA dan GLA tambahan mempunyai kehilangan jisim tulang yang rendah (lebih 3 tahun) berbanding mereka yang dalam kumpulan kawalan. Ramai di antara wanita-wanita ini juga mengalami peningkatan kepadatan tulang selepas mengamalkan omega-3 dan omega-6. 

8. Depresi / kemurungan

Kajian mendapati hasil yang pelbagai bagi mereka yang mengambil asid lemak omega-3 boleh membantu gejala kemurungan. Beberapa kajian telah mendapati bahawa orang yang mengambil Omega-3 selain preskripsi antidepresi mempunyai peningkatan yang lebih besar berbanding mereka yang mengambil antidepresi sahaja. Kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 asid lemak membantu melindungi daripada kemurungan postpartum. Dalam kajian klinikal dari 30 orang dengan gangguan bipolar, mereka yang mengambil minyak ikan sebagai tambahan kepada rawatan preskripsi standard untuk gangguan bipolar selama 4 bulan, mengalami perubahan emosi yang lebih sedikit dan berulang berbanding mereka yang menerima placebo. 


Bukti klinikal awal menunjukkan bahawa penghidap skizofrenia mungkin mempunyai peningkatan dalam gejala apabila diberi omega-3 asid lemak. 


Kanak-kanak dengan gangguan perhatian defisit / hiperaktif (ADHD) mungkin mempunyai tahap asid lemak perlu yang rendah (termasuk EPA dan DHA). Dalam kajian klinikal hampir 100 kanak-kanak lelaki, mereka yang mempunyai tahap asid lemak omega-3 yang lebih rendah telah belajar lebih banyak dan berjaya mengurangkan masalah tingkah laku (seperti amarah dan gangguan tidur) berbanding kanak-kanak lelaki dengan Omega-3 asid lemak tahap normal.

12. Kemerosotan kognitif

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kurang pengambilan asid lemak omega-3 dikaitkan dengan peningkatan risiko kemerosotan kognitif berkaitan usia atau demensia, termasuk penyakit Alzheimer (nyanyuk). Para saintis percaya bahawa DHA dalam omega-3 boleh menghalang diri terhadap penyakit Alzheimer dan demensia.

13. Masalah kulit

Dalam satu kajian klinikal, 13 orang dengan sensitiviti matahari dikenali sebagai dermatitis foto menunjukkan kurang kepekaan terhadap sinar UV selepas mengambil makanan tambahan minyak ikan. Namun, pelindung matahari topikal adalah lebih baik untuk melindungi kulit daripada kesan kerosakan akibat matahari daripada asid lemak omega-3. Dalam kajian yang lain 40 orang dengan psoriasis, mengamalkan EPA bersama ubat-ubatan preskripsi mereka. Keadaan mereka lebih  baik daripada mereka yang dirawat dengan ubat-ubatan sahaja. 

14. Penyakit radang usus 

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu apabila ditambah kepada ubat-ubatan. 

15. Asma / lelah

Dalam satu kajian klinikal dari 29 kanak-kanak dengan asma, mereka yang mengambil makanan tambahan minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA selama 10 bulan kurang mengalami gejala asma berbanding kanak-kanak yang mengambil plasebo. Bertindak sebagai anti-keradangan, Omega-3 mengawal berlakunya keradangan peparu. ini mengurangkan risiko serangan asma.


Soal selidik yang diberikan kepada lebih dari 3,000 orang yang berusia 49 ke atas mendapati bahawa mereka yang makan ikan kurang berisiko mengalami degenerasi makula (satu keadaan kecacatan mata yang berkaitan dengan usia. Keadaan yang serius mengakibatkan mata menjadi buta). Begitu juga, suatu kajian klinikal yang membandingkan 350 orang dengan degenerasi makula dan 500 orang tanpa penyakit mata itu mendapati mereka yang mempunyai keseimbangan pemakanan yang sihat omega-3 dan omega-6 asid lemak dan lebih banyak ikan dalam diet mereka kurang berisiko untuk mengalami degenerasi makula.

17. Senggugut

Dalam satu kajian keatas 42 wanita, pengambilan minyak ikan sebagai makanan tambahan dalam diet harian mereka berjaya mengurangkan sedikit rasa sakit ketika haid. 

18. Kanser kolon

makanan yang kaya dengan omega-3 mengurangkan risiko kanser kolorektal. Sebagai contoh, orang Eskimo, yang cenderung untuk mempunyai diet lemak yang tinggi, dengan memakan ikan yang kaya dengan Omega-3 kurang berisiko kanser kolorektal. Kajian haiwan dan kajian makmal telah mendapati bahawa asid lemak omega-3 juga mencegah kanser usus besar. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan minyak ikan setiap hari dapat membantu melewatkan perkembangan kanser usus besar pada tahap awal penyakit ini. Jika anda mempunyai kanser kolorektal, tanya doktor anda sebelum mengambil sebarang makanan tambahan.

18. kanser payudara

Walaupun tidak semua pakar bersetuju, wanita yang makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 selama bertahun-tahun mungkin kurang berisiko untuk mendapat kanser payudara. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami kesan bahawa asid lemak omega-3 mungkin mempunyai mengenai pencegahan kanser payudara.

19. kanser prostat

Kajian penduduk berasaskan sekumpulan manusia menunjukkan bahawa diet harian yang mengandungi asid lemak omega-3 daripada ikan atau minyak ikan membantu mencegah perkembangan kanser prostat.


banyak manfaat dari pengambilan omega-3. saya pasti Omega Guard dari Shaklee memberi kesan yang terbaik berbanding minyak ikan lain yang berada di pasaran seperti yang saya sertakan perbandingan dalam entry terdahulu.

Seram pulak tengok kesan kekurangan omega-3 terutama sekali bahagian gangguan pada penglihatan. kalau dulu saya ingat untuk otak saja (mak saya bg makan Scott Emulsion yang sangat hanyir tu) tapi banyak manfaat lain untuk tubuh kita. kos mencegah lebih murah dan mudah daripada kos merawat. bak kata orang tua... cegah sebelum parah. walaupun kos rawatan boleh dibayar tapi sanggup ke nak tanggung sakitnya tu? jom ambil langkah berjaga2 sebab sihat itu nikmat yang paling mahal harganya.Cik Pau (846053)
mobile : 012.764.0760
email : bibimie@gmail.com


3 comments:

Siti Zawiyah Rahmat said...

Dulu2 mak saya pun selalu bagi Scott Emulsion.. dulu itulah yg famous agaknya. Sekarang ni saya bagi Omega Guard pulak kat anak2..

fauziah helmy said...

Menangis makan scott emulsion tu dulu. Huhu...

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik mengenai minyak ikan Omega-3. Memang pengambilan minyak ikan Omega-3 banyak mendatangkan manfaat kesihatan. Namun pengambilan minyak ikan Omega-3 boleh juga mendatangkan kemudaratan sekiranya ianya diambil dalam dos yang berlebihan. Antaranya ialah ia boleh mendatangkan 'reversal effect' iaitu sistem imunisasi badan yang sepatutnya menjadi lebih kuat dengan pengambilannya akan menjadi lemah. Akibatnya seseorang itu akan mudah mendapat penyakit berjangkit dan penyakit kronik seperti kanser dan sebagainya. Selain itu, kesan terlebih dos minyak ikan Omega-3 juga ialah darah kita akan menjadi terlalu cair lalu meningkatkan risiko perdarahan luaran dan dalaman.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...