Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Keistimewaan Sustained Release Vitamin C

Salam sejahtera dan selamat datang ke maipilih.com ~ rakan nutrisi anda. 

Hari ini saya nak berkongsi keistimewaan Sustained Released Vitamin C Shaklee. Terima kasih kepada cik imm atas perkongsian beliau tentang cara kerja SR vita C dalam group sokongan kami. Jom baca... 



Saya selalu cerita kat sini bahawa Shaklee ada produk hebat iaitu Sustained Release Vita C Plus, di mana vitamin C kami dirumus dengan pembebasan berperingkat selama 5 jam.

Sustained release tu macam mana ye? Okey, setakat yang saya belajar, formula sustained release ada 2 jenis iaitu "small pellet type", dan "layer type".

Bagi "small pellet", kandungan vitamin akan dibebaskan pellet demi pellet mengikut turutan dan masa. Macam mana "pellet" tu tahu sekarang turn dia keluar? Dengan kehebatan teknologi perubatan, pakar boleh tentukan masa dan turutan pellet vitamin terbebas. Formula Sustained release ini dinamakan "MATRIX"

"Layer type" lebih mudah untuk difahami kerana kita boleh nampak (dalam gambar la) bagaimana vitamin dibentuk lapisan demi lapisan. Vitamin akan terbebas pada lapisan terluar dan diikuti lapisan seterusnya. Formula ini pun mempunyai MATRIX sustained release tersendiri bila lapisan vitamin perlu dibebaskan.

Anda dah faham konsep sustained release? Sustained release Vita C Plus Shaklee pula menggunakan formula lapisan demi lapisan. 100mg vita C akan dibebaskan setiap jam, lapis demi lapis sehingga ke jam ke 5.

Jadi selama ini, jika anda dapat consultation dari pengedar anda supaya mematahkan (mengunyah) Sustained released Vitamin C untuk mempercepatkan penyerapan, terutamanya ketika tidak sihat, selsema dan sebagainya, pendapat itu adalah SALAH.

Analoginya begini

Badan boleh menyerap 200mg vita C sejam. Bila dipatahkan, kita telah memutuskan MATRIX asal vitamin tersebut. Jadi 500 mg vitamin C akan dibebaskan sekaligus, sedangkan badan akan menyerap 200mg vita C sahaja pada jam tersebut, jadi lagi 300mg vita C akan terbazir dan disingkirkan melalui urine. 

Oleh itu, cara terbaik adalah dengan mengambil 2 biji vita C tanpa patahkan, setiap biji membebaskan 100mg ,dalam sejam badan akan mendapat 200mg. Jam seterusnya layer seterusnya akan membebaskan 200mg sehingga jam ke 5 kita dapat 1000mg dari 2 biji Sustained release vita C plus.

Haa..faham tak vitamin terbaik pun tidak dapat memberi kesan terbaik jika kita mengambilnya dengan cara yang salah. Kan dah membazir tu. Jadi, telan terus SR vita C plus anda ye.

Jika anda mengambil vitamin atau ubatan yang berformula Sustained Release,
SILA JANGAN KUNYAH, PATAHKAN, ATAU HANCURKAN, (terutama vitamin B dan ubatan sintetik) kerana pembebasan kandungan vitamin yang banyak sekaligus boleh mengakibatkan gejala overdose dan ketoksikan yang membahayakan termasuk kematian.

************

Alhamdulillah... Info yang sangat bermanfaat. Jadi jika ada diantara anda yang demam boleh ambil dua biji sustained release vita C setiap 5 jam sekali sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Insya-Allah tak membahayakan kesihatan kerana ia larut air dan akan keluar melalui air kencing jika tidak diperlukan. Tambahan lagi ketika demam kita pasti memerlukan air yang lebih banyak dari biasa. 

Jaga diri, jaga kesihatan dan jaga amalan. Jumpa lagi di lain entry ya.


Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee ID : 846053 | Mobile : 012.764.0760 | Email : bibimie@gmail.com 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...