Social Icons

HIGHLIGHT!!! Sijil2 pengesahan halal diiktiraf oleh Jakim & USA & pengeluar gelatin yg di sahkan halal INFANCA

Sakit gigi kronik pulih dengan vivix

Salam sejahtera dan selamat datang ke maipilih.com ~ rakan nutrisi anda. 

Saya nak kongsikan satu testimoni yang mana empunya diri bertarung menahan kesakitan selama 14 tahun. Sakit gigi kronik yang dialami berjaya sembuh dengan mengamalkan vivix. Ikuti kisahnya. 

14 Tahun Menanggung Derita Akhirnya Terubat Setelah Bertemu Cinta Kedua
================================

Kerana CINTA segalanya dikorbankan
.
.
Mengimbau kenangan 14 tahun yang lalu kali pertama sakit gigi yang dahsyat .Oleh kerana hidup d Terengganu pada zaman belajar tu berbekalkan pinjaman Mara klinik kerajaan sahajalah pilihan yang sesuai dengan kemampuanku..di situlah bermulanya episod suka duka ukhwah bersama orang-orang yang baik d Terengganu..
.
.
Hampir 2bulan sekali wajib ke klinik..berkesudahan dengan sebatang gigi geraham dikorbankan..tapi bukan senang-senang boleh cabut time sakit balik makan ubat lagi..ulang alik lagi ke klinik 
.
.
Tapi yang mengecewakan saya..sakit itu berulang lagi ..kemuncaknya pada final exam semester 5 ...bayangkan saya hanya menjawab semua soalan hanya sejam dari tempoh sebenar 2jam dan terus ke klinik swasta di Batu 6 bukan kerana terlalu bijak tapi kerana sakit gigi yang memuncak..arggghhh..ketika inilah teringat lagu Raihan...ingat 5 perkara..Sihat Sebelum Sakit...
.
.
Keputusannya bukan gigi yang bermasalah rupanya SARAF yang bermasalah jd rawatan salur akar untuk mematikan saraf lah pilihan yang terbaik mengikut nasihat doktor tersebut..kos rawatan  tidak termasuk x-ray RM150 kerana gigi hadapan..amat mahal bagi saya yang hanya berbekalkan pinjaman Mara..tetapi kerana sakit terkorban jua RM150 belum tmasuk kos perjalanan.Alhmdulillah selepas beberapa kali rawatan sakit brkurang tapi bengkak masih on off di bawah lelangit.
.
.
Sudah berlalu 11 tahun bengkak tersebut on off ..kalau tidak tahan sangat telan ubat tahan sakit tapi selagi mampu bertahan saya bertahan kerana tahu bahaya ubat tahan sakit..rupa-rupanya sakit itu kembali memuncak selepas melahirkan anak kedua tetapi sakit itu makin merebak ke bahagian bawah.
.
.
Terus ke klinik Pergigiang Thang di Gurun tapi apabila ditanya kos trmasuk  x-ray unk sebatang gigi hadapan Rm480...keluar dari bilik doktor fikir 480 huhu...xapalah saya makan ubat tahan sakit kerana ketika itu terfikir Dr Asyikin di klinik pergigian Sik yang lemah lembut masa check gigi ketika mengandung.Jadi keputusannya esok terus ke klinik tersebut..alhamdulillah apabila dia mendengar sejarah sakit gigi saya , dia terus merujuk kes saya kepada pakar Dr Anis di klinik Bakar Arang.
.
.
Berulang kembali episod ulang alik ke klinik hampir setiap 2 minggu sekali berdasarkan tahap kesakitan..hasilnya 2 batang gigi hadapan dan sebatang gigi geraham dibuat rawatan salur akar untuk mematikan saraf tersebut..bayangkan kalau di swasta RM480 x 3 = RM 1440 tidak termasuk kos pergi balik makan minum stress menunggu dan membawa anak-anak bersama.Allahu nikmat kesakitan inilah lebih mendekatkan kita kepada Pemberi sakit ini..
.
Tetapi ujian Allah terus bertamu..tanda kasih dan perhatianNya DIA pada diri ini..Alhamdulillah..sakitnya makin berkurang tetapi bengkak di lelangit masih ada dan kadang-kadang sakit tu betulang..keputusan akhir adalah untuk membuat minor surgery di bahagian gusi depan...kata doktor Anis kita akan selak gusi dan tengok apa masalahnya lagi ...haaaa takutnya...
.
.
Kerana takut tu saya mencuba berbagai-bagai rawatan dan ubat yang boleh membantu mengurangkan sakit..akhirnya ketemulah CINTA KEDUA INI..Alhamdulillah akhirnya kutemui jua yang serasi..
.
.
Bengkak di lelangit tiada lagi dan Alhamdulillah sakit telah hilang..hakikatnya semua kesembuhan itu dari Allah tetapi ianya mestilah disertai dengan usaha yang tidak jemu untuk mencari yang serasi.
.
.
Terima Kasih Allah

===============

Sesungguhnya kesembuhan itu atas izin Allah. Yang penting berusaha untuk mendapatkan rawatan. 

Fauziah Hamzah 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...